MSZP: Rogán elvesztett egy telket

Kétes ügyletbe vitte bele és elvesztette a legértékesebb üres belvárosi telkét és egy óvoda udvarát Belváros-Lipótváros Önkormányzata – állítja az MSZP. Az V. kerület szerint az önkormányzat nem veszít az ügyleten, hanem nyer.

A testület 2010-ben az ismeretlen tulajdonosi hátterű, SCD Group-hoz tartozó cégnek átadta a középkori városfal melletti Bástya utca 1-11. szám alatti ingatlant. Az SCD csoport más tagjaihoz hasonlóan rövidesen csődbe ment a BP Property Delta Kft. is, felszámolást indítottak el ellene. A hitelező bankok kielégítésére most az egyetlen céges vagyon, a Bástya utcai telek értékesítését készítik elő. –áll az MSZP közleményében.

A képviselő testület május 29-i ülésén jóváhagyta a polgármester peren kívüli megegyezésre vonatkozó tervét. Eszerint az önkormányzat egyik cége 400 millió forintért, pályázaton kívül megpróbálná visszavásárolni a korábban saját tulajdonában lévő telkét. Vagyis az önkormányzat vesztesége kétszeres lenne, hiszen semmilyen fejlesztés történt és még 400 millió forintot is fizetnének a semmiért.

Ráadásul a terv megvalósítása gyakorlatilag lehetetlen, mert a hitelező bankok követelése jóval több, mint 400 millió forint.

Az V. kerület így reagált közleményben az MSZP felvetésére:

“A telekért az önkormányzat 2008-ban négyszázmillió forintot kapott, úgyhogy ma szintén négyszázmillió forintért veheti vissza. Az önkormányzat kamatnyeresége közel százötvenmillió forint, tehát az önkormányzat ezen az ügyleten nem veszít, hanem nyer. Ráadásul a telek ma is az önkormányzat birtokában van, kezelési jogát sohasem veszítettük el. A visszavásárlás után, a kerület polgárainak véleményét figyelembe véve, közparkot alakítunk ki, mert az elmúlt években világossá vált, hogy a környék lakói ellenzik a beépítést, így az önkormányzat szigorította a telekre vonatkozó szabályozást, megtiltotta a beépítést. Továbbá természetesen a szóban forgó telek sosem volt semmilyen óvoda udvara, csupán a rajta levő játszóteret használják időnként az óvodások is”.