„Feri be fog indulni” – retteg az MSZP

A DK lassan lenyomja az MSZP-t, a szocialisták attól félnek, Gyurcsányék elcsábítják tagságukat és átveszik a baloldal vezetését.

Az EP-választáson a DK ugyanúgy két mandátumot szerzett, mint az MSZP, Budapesten és több nagyvárosban, Pécsen, Győrben vagy Kaposváron pedig simán megelőzte őket. “Feri be fog indulni” – mondta még a múlt héten egy akkor még vezető poszton dolgozó MSZP-s politikus, aki attól tartott, hogy a DK-sok “vérszemet kapnak”, és megpróbálják átvenni a baloldal vezetésétírja az Origo.

A lap információi szerint május 25. óta nagyon megnőtt az érdeklődés Gyurcsány pártja iránt. Varju László pártigazgató a hétfő reggeli elnökségi ülésen arról számolt be, hogy egy hét alatt 860-an jelentkeztek párttagnak a DK-ba. Ez közel 10 százalékos növekedés lehet, a DK-nak most országosan mintegy 9200 tagja van.

Egy MSZP-s úgy fogalmazott, hogy már egy hét alatt látszik, hogy “Gyurcsány beindította a rakétákat az MSZP szétlövésére”. DK-sok szerint ugyanakkor Gyurcsány semmiféle utasítást nem adott a párttársainak arra, hogy csábítsák át a szocialistákat, és növeljék a taglétszámot. Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnökének viszont tudomása van arról, a DK-sok folyamatosan “hívogatják, csábítgatják” a szocialistákat, hogy pártoljanak át hozzájuk.

Több MSZP-s fogalmazott úgy, hogy az MSZP-ben kialakult bizonytalan helyzetben Gyurcsány Ferencék könnyebben át tudnak csábítani szocialistákat. “Gyurcsány a jelentősebb politikusoknak akár posztokat is tud ígérni, ellentétben az MSZP vezetésével, ami ugye éppen nincs” – foglalta össze a helyzetet az Origónak egy MSZP-s. Egy másik szocialista ezt azzal egészítette ki, hogy ráadásul Gyurcsány most jobban el tudja hitetni, hogy “a DK lassan erősebb lesz, mint az MSZP, és érdemes hozzájuk tartozni”.