Belföld

Megvan a Fidesznek a kétharmad

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2014. 04. 12. 12:49

Estére kiderült, a borsodi 2. számú választókerületében Varga László, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP képviselőjelöltje nyert 31,39 százalékkal, a második Sebestyén László (Fidesz-KDNP) 30,89 százalékot kapott, míg a jobbikos Pakusza Zoltán 30,60 százalékkal zárt.

A Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerzett, 133 képviselőjük ülhet a 199 fős Országgyűlésben. A kormányváltók összesen 38, a Jobbik 23, az LMP 5 fővel képviselteti magát. A töredékszavazatok még hátravannak.

Akik korábban billegtek

A meg nem erősített, előzetes eredmények alapján biztossá vált, hogy az egyik legizgalmasabb választókörzetben, a borsodi kettes számúban az MSZP-s Varga László szerezte meg az egyéni mandátumot.

Erzsébetváros-Terézvárosban, Budapest 5. körzetében a DK-s és egyben Kormányváltó Oláh Lajos nyert, a fideszes Rónaszékiné Keresztes Mónika előtt, írja az MTI. A szoros választókörzetek közül már csak a lentebb említett miskolci a kérdés, ott jelenleg az ellenzéki jelölt vezet, de a kétharmadot ez sem befolyásolja, a Fidesznek meglehet a 133 képviselője, ami alkotmányozó többség a 199 fős Parlamentben.

A miskolci körzetet leszámítva már csak a töredékszavazatok hozhatnak mandátumot a baloldalnak, a választási iroda estére ígéri a pontos számokat.

új országgyűlés (országgyűlés, )Kezdjünk el megbarátkozni ezzel, szinte biztos a kétharmad (forrás: Nemzeti Választási Iroda)

Újabb eredmények, Miskolc még számol

Sorra érkeznek az eredmények, ahol megtörtént a szavazatok teljes feldolgozása, a szorosabb, úgymond billegő körzetek közül érdemes kiemelni a budapesti 6-os körzetet. Józsefvárosban a Fidesz-KDNP jelöltje, Vas Imre nyert.

A többi eredményt itt lehet megnézni, ahol a feldolgozás állása 100%, ott a vesztes már csak a jogorvoslatban bízhat.

A borsodi 2-esben is szoros a verseny, egyelőre a Kormányváltó Varga László vezet, de ott liheg a nyomában a fideszes, sőt a jobbikos jelölt is, de ott még csak számolgatnak a számlálók.

szavazatszámláló (szavazatszámlálás, )Fotó: MTI / Vajda János

A valasztas.hu-n látható, hogy teljes feldolgozottság mellett megvannak a végeredmények a főváros 17. számú egyéni választókerületéből, a XXI. kerületből.

A Kormányváltó Szabó Szabolcs 18564 szavazatot kapott, ez a szavazatok 36,37 százaléka, míg Németh Szilárd 18 120  szavazattal csak 35.5 %-t gyűjtött.

Érkeznek az eredmények

Az MTI azt írja, hogy a legszorossabb körzetben, a főváros 15-ös körzetében Kucsák László nyert. A szavazatszámláló bizottság összesítése szerint a Fidesz-KDNP-s Kucsákra 546-an, míg Kunhalmi Ágnesre, a baloldali összefogás jelöltjére 508-an szavaztak a most felbontott urnák összeszámlált szavazatai alapján.

László Tamás (Fidesz) is nyert, a főváros 12-es körzetében, így szinte biztos, hogy megvan a kétharmad.

Szatmáry Kristóf, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje nyert Budapest 13. választókerületében (XVI. kerület) a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságnál. A politikus ezzel mandátumot szerzett, írja az MTI, de ez nem volt olyan szoros körzet, mint az eddigiek.

Pest megye 12-es körzetében is 100%-os a feldolgozottság, ott is a Fidesz jelöltje nyert, Földi László, ugyanúgy, ahogy a pesti hetes körzetben, ott párttársa, Szűcs Lajos szerzett mandátumot – a valasztas.hu adatai szerint.

Vécsey László József, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje nyert Pest megye 6. választókerületében (Gödöllő) a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságnál. A politikus ezzel mandátumot szerzett.

Amit eddig csak sejteni lehetett, méghozzá elég erősen: Hiszékeny Dezső, a Kormányváltás képviselőjelöltje nyert Budapest 7. választókerületében (XIII. kerület) az NVI szerint, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságnál, ő is mandátumhoz jutott, ahogy a kormánypárti Szabolcs Attila is, a főváros 18. választókerületéből.

Jogorvosloti lehetőség

Az egyéni választókerületekben csak nem jogerős eredményt állapítanak most meg, de ezek ellen jogorvoslattal lehet élni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Ha valamennyi jogorvoslat lezárult az egyéni választókerületi eredmények ellen, a nem jogerős végeredmények jogerőssé válnak.

A töredékszavaztok, az országos listás szavazatok és a levélszavazatok összesítése után a választás országos listás eredményét majd a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg legkésőbb április 25-éig.

Cikkünk folyamatosan frissül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.