Belföld

Voksturisták szállásadója volt Kocsis Máté apja?

A jegyzői vizsgálat érinti a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté édesapja házát is, ahová öten jelentkeztek be a 2010 őszi önkormányzati választás előtti hetekben. Kocsis Sándort emiatt korábban megrovásban részesítették, amikor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal elrendelte Abaújlakon a lakcím-nyilvántartás ellenőrzését.

„Abaújlak községben az eredeti választói jegyzékben 81 fő választásra jogosult személy került rögzítésre, mely létszám 2010. október 2-án lezárt választási névjegyzékben 121 főre emelkedett” – közölte a tényállást 2012. december 12-i határozatában a szikszói ügyészség, amikor egyúttal megszüntette a rendőrségi nyomozást – emlékeztet az atlatszo.hu, amely ezt követően sem adta fel.

Az oknyomozó portál végül elérte, hogy a körjegyző – a kormányhivatal utasítására – idén is ellenőrzi a lakcímnyilvántartást. Április 16-ig. Így az önkormányzati választásokra hiteles lakcímnyilvántartás állhat rendelkezésre, ha csak meg nem ismétlődik a négy évvel korábbi bejelentkezési hullám – írja az atlatszo.hu, amely kiemeli, hogy a közokirat-hamisítás bűncselekmény.  Kocsis Sándor öt személyt jelentett be az idősebb fia tulajdonában lévő házba.

Az ingatlant Kocsis Máté vette 20 éve, majd öt éve testvérének ajándékozta, ekkor szerzett édesapjuk haszonélvezeti jogot. Az ügyészségi határozat megemlíti, hogy Kocsis Sándor a bűncselekmény elkövetését, a fiktív bejelentéseket elismerte. Kocsis Sándor a közéletből Abaújlak alpolgármestereként veszi ki részét. A 2010-es önkormányzati választáson a korábbi polgármester, Pollák István Zoltán. Ő 2010. szeptember 22-23-án, ugyanazokon a napokon, amikor Kocsis öt személyt jelentett be, három személyt fogadott be ugyanabban az utcában található otthonába – írja az atlatszo.hu.

A választások előtt két nappal a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tudatta, hogy Karácsony Gergely (PM) és Bárándy Gergely (MSZP) valótlan állításaival jogsértést követett el, amikor egy korábbi sajtótájékoztatójukon tényként közölték, hogy a Fidesz több választókerület területére kiterjedően választási csalást követett el és közokirat-hamisításra bujtott fel.

Az ellenzéki politikusok azt állították, hogy “az Orbán-kormány azért, hogy a billegő körzeteket megnyerje, buszoztat, fiktív lakcímeket kreál” és becsületes embereket tesz cinkossá egy bűncselekményben. Az NVB a jogsértés megállapítása mellett eltiltotta a baloldali összefogás két politikusát a valótlan tényállások további közlésétől, ezzel lényegében helyt adott a beadványozó, Gulyás Gergely (Fidesz) kifogásának.

Karácsony Gergely akkor azt mondta, hogy miközben két hónap alatt 40 ezerrel csökkent a választásra jogosultak száma, a “Voksturisták”, vagyis a másik lakcímre bejelentkezők – miatt 12 választókerületben többen szerepelnek a névjegyzékben, és ezek főleg kétesélyesnek számító budapesti körzetek.

Gulyás Gergely kifogása  szerint a PM és az MSZP nem igazolt tényállításokkal próbálta befolyásolni a választókat, súlyosan megsértve ezzel a választási eljárás több alapelvét. Olyan közhangulatot akartak kelteni, amely alkalmas arra, hogy az utóbbi hónapokban új lakcímre bejelentkező választókat megfélemlítsék, bűncselekmények elkövetésének gyanújával fenyegessék meg, illetve hogy a Fideszt bűncselekmények elkövetésével vádolva súlyosan negatív színben tüntessék fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik