Belföld

A Simon-ügy után újra nyomoznak a XVIII. kerületben

Elrendelte a nyomozás folytatását a XVIII. kerület az előző kormányzati ciklusban (2008-ban és 2009-ben) lebonyolított kötvénykibocsátásaival összefüggésben a Fővárosi Főügyészség – tudta meg a Nol.hu.

Az újra elrendelt nyomozás érdekeire tekintettel a főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina nem árulta el, hogy annak idején a BRFK miképpen jutott arra a következtetésre, hogy nem történt bűncselekmény – írja a Nol.hu. A lap újságírójának kérdésére sejteni engedte: nem merült fel olyan adat, amely arra utalna, hogy a rendőrség valamilyen meg nem engedett külső befolyás hatására állapította volna meg azt, hogy az ügyben nem történt bűncselekmény.

Miről mondott le Simon?

Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő a XVIII. kerületben önkormányzati képviselő is volt. Nemrég pedig kiderült, hogy több mint 200 millió forintot parkoltatott egy ausztriai bankszámlán, amit nem tüntetett fel a parlamenti vagyonnyilatkozatában. A két ügy között összefüggést sejt az ügyészség.

Simon azóta lemondott minden párttisztségéről, és kilépett az MSZP-ből. Bejelentette, hogy lemond parlamenti mandátumáról is, de ezt hivatalosan még nem közölte a házelnökkel.

Középpontban a kötvénykibocsátás

Lévai István XVIII. kerületi fideszes alpolgármester, úgy is, mint a kormányváltás után az előző kerületvezetés korábban is vitatott döntéseinek felülvizsgálatára létrehozott elszámoltatási bizottság elnöke, még 2012. február 10-én tett feljelentést „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával”. A feljelentésében számos ponton vélte jogsértőnek a kerület korábbi vezetésének tranzakcióit.

A kötvénykibocsátással kapcsolatban Lévai korában úgy fogalmazott, hogy „már önmagában is elgondolkodtató, hogy az a bank, amelyik a legkedvezőtlenebb ajánlatot tette, végül mégis egymilliárddal részesült a hárommilliárdos üzletből. Az ajánlat előnytelensége annyira szembeötlő volt, hogy első körben az akkori önkormányzat a képviselőtestületnek tett előterjesztésében nem is értékelte azt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik