Belföld

Az LMP-közösség kivetette magából Várnai Lászlót

Ertsey Katalin LMP képviselő (Ertsey katalin, LMP )
Ertsey Katalin LMP képviselő (Ertsey katalin, LMP )

Az LMP képviselője sajtótájékoztatót tartott a családon belüli erőszakról, majd utána beszélgettünk Várnai Lászlóról is, akit a napokban zártak ki az LMP-ből.

A sajtótájékoztatón Ertsey leszögezte: nem az a kérdés, hogy hol van családon belüli erőszak vagy hol nincs, véleménye szerint bármely családban fellelhető jelenségről beszélünk. Fideszes családban éppúgy, mint MSZP-s vagy LMP-s családban, legyen az szegény, gazdag, képzett, vagy képzetlen, bárhol előfordul. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy a közösség hogyan reagál rá. Hamis a KDNP-nek az a hozzáállása, hogy ez csak diszfunkcionális családokat jellemez.

A képviselők dolga az, hogy törvényekkel garantálják a büntethetőséget és az áldozat védelmét

Ertsey utalt arra is, amikor a DK-s Vadai Ágnes monoklival jelent meg a Parlamentben. Szerinte nem szabad kampánycélokra felhasználni a bántalmazást, hanem például részt kell venni azokon üléseken, ahol a családon belüli erőszakról vitázik a Ház. „Vadai Ágnes nem vett részt azon a vitán, amikor a Btk. vonatkozó részeit vitatta meg az Országgyűlés” – jelezte Ertsey, majd hozzátette: Selmeczi Gabriella sem söpörheti le azzal egy nemzetközi szervezet jelentését arról, hogy 1000 helyett 29 hely van a bántalmazott nőknek, hogy “megint Soros György pénzén támadják Magyarországot”.

„Az LMP közössége már kivetette magából Várnait”

A sajtótájékoztató után, (ahol nem került szóba se a vak komondoros Balogh József, sem Várnai!) nem bírtuk ki és megkérdeztük Ertseyt a frissen kizárt agresszorról. Ahogy már korábban megírtuk, garázdaság miatt indult az önkormányzati képviselő ellen eljárás, majd a párt Országos Választmánya felkérte a párt zuglói szervezetét, hogy töröljék a tagnyilvántartásból Várnait.
Ertsey továbbra sem vonna párhuzamot Balogh József és Várnai László ügye között,szerinte ugyanis van egy óriási különbség a két eset között. „Amíg a Fidesz csak nagyjából fél év után zárta ki a soraiból Baloghot, az LMP azonnal tagsága felfüggesztésére szólította fel, amikor Várnai jelezte, hogy eljárás folyik ellene. Az LMP közössége már kivetette magából Várnai Lászlót” – mondta Ertsey.
Most pedig, miután az ügyészség szerint is megállt a vád – igaz, a vádemelést elhalasztották – képviselői mandátumának visszaadására is. A zuglói önkormányzati képviselőnek május 8-án függesztették fel két hónapra a párttagságát, ami így július 9-én szűnt meg, mert Várnai nem kezdeményezte írásban tagviszonyának helyreállítását. „Amíg a Fidesz értékrendjébe sokáig belefért, hogy a tagjaik között egy bántalmazó is legyen, addig az LMP zéró toleranciát hirdetett az erőszak minden formája ellen, így nyilvánvaló, hogy a garázdaság beismerése után vissza kell adnia mandátumát” – jelezte az LMP parlamenti képviselője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik