Belföld

Hernádi kipakolt, Orbán hisz neki

mol ina (mol, ina, )
mol ina (mol, ina, )

A Mol–vezér tanúvallomását megkapták a horvátok, de fittyet hánytak rá. A kormányfő bizalma töretlennek tűnik.

A Heti Válasz birtokába került információk szerint a tavaly megszüntetett magyar nyomozás tárta fel, hogy az Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek fizetett kenőpénz egy orosz oligarchához köthető. A hetilap legfrissebb száma közli az olajos cégvezér vallomását, amit a magyar ügyészségen tett, és amiről azt írja, a kihallgatás leirata a horvát hatóságoknál lényegében olvasatlanul „pihen”.

Fotó: MTI/Beliczay László

A Heti Válasz élesen szembe is állítja a horvát és a magyar ügyészség munkáját. Emlékeztet arra, hogy Zágráb egy kétes hírű „koronatanú” vallomása, néhány Sanader-Hernádi-találkozó, illetve egy étterem biztonsági kamerájának néma felvétele alapján juttatná börtönbe Hernádit, míg a budapesti Központi Nyomozó Főügyészség feltárta a Ciprusról indított pénzmozgás teljes hátterét. Úgy zárta le a maga eljárását, bűncselekmény híján. „Ha a magyar hatóságok nem nyomoztak volna, ma talán senki nem tudná, hogy a két állítólagos kenőpénz-közvetítő érdekeltség nem Hernádié és nem is a Molé – miként a „koronatanú”, Robert Ježić állította -, hanem a 17. leggazdagabb oroszként jegyzett Mihail Gucerijevé volt.

A Heti Válasz különösnek tartja, hogy a horvátok bírálják a feltáró munkában oroszlánrészt vállaló magyar társhatóságokat, miközben két zágrábi államügyész 2011. február 9-én személyesen bírta tanúvallomásra a Mol-vezért. A hetilap birtokába jutott kihallgatási jegyzőkönyv arról árulkodik, hogy a horvátok csak az INA irányítási jogának megszerzéséről kérdezték Hernádit, akinek a tanúvallomása pedig egyértelművé teszi például azt, hogy a horvátok „koronatanúja”, Robert Ježić miért a lehető legelfogultabb szereplő a játszmában. A Központi Nyomozó Főügyészség a teljes vizsgálati anyagot elküldte Zágrábba, hiába. Azt a Sanader-perben a bíró nem is engedte felhasználni.

Orbán és Hernádi együtt alapoz

Jövő héten a kormányfő és a Mol elnök-vezérigazgatója közösen teszik le Tiszaújvárosban egy új üzem alapkövét – írja a Népszabadság, amely szerint Orbán Viktor ezzel mindenki előtt megerősíti, kiáll az Interpol-körözés alatt álló cégvezér mellett. A lap úgy véli, a Mol-tulajdonú, tiszaújvárosi TVK új butadiénkinyerő üzem mostani alapkőletételének időzítése nem véletlen. A már korábban bejelentett beruházás eredményeként 2015-ben adnák át a műgumigyártás alapanyagául szolgáló, 130 ezer tonna kapacitású egységet, Észak-Magyarország egyik legnagyobb ipari beruházását. Orbán Viktor – aki személyesen is jó viszonyt ápol a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójával – a közös programmal bizonyára ország-világ előtt demonstrálhatja a Mol-vezér melletti kiállását – írja a Népszabadság.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hernádit nem adjuk

Megtagadta hétfőn Hernádi Zsolt ügyében a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását a Fővárosi Törvényszék. A bíróság indoklása szerint az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette, így az elfogatóparancs nem végrehajtható. Ugyanakkor a bíró megjegyezte, döntése csak a magyar határokon belül érvényes. Más államokat nem érint, hogy itt megszűnt a nyomozás, külföldi hatóságok csak akkor nem járhatnának el egy hasonló ügyben, ha a bíróság felmentette volna az érintettet vagy már letöltötte volna jogerős büntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik