Belföld

Orbán kitüntetett egy nagyasszonyt

Degenfeld-Lindner Mária és orbán viktor (Degenfeld-Lindner Mária, orbán viktor, kitüntetés, )
Degenfeld-Lindner Mária és orbán viktor (Degenfeld-Lindner Mária, orbán viktor, kitüntetés, )

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át a kormányfő Degenfeld-Lindner Máriának. Az elismerést az államfő adományozta.

Áder János köztársasági elnök a magyar kultúra megőrzése és megismertetése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, a magyar borászat hírnevének öregbítéséért és  munkahelyteremtő tevékenységéért adományozta a kitüntetést Degenfeld-Lindner Máriának.  Az asszony férjével 1994-ben elhatározta, újjáéleszti a Degenfeld-szőlőbirtokot Tokaj-Hegyalján, amelynek történelmében a német-magyar származású Degenfeld grófi család fontos szerepet töltött be birtokaival.

Degenfeld-Lindner Mária komoly munkát végzett annak érdekében, hogy a tokaji borvidék hírneve és elismertsége méltó maradjon az ott termett szőlő minőségéhez, és egyúttal megújuljon a 21. század keretei között – hangzott el életútja ismertetésekor, és Orbán Viktor is arról beszélt, milyen sokat tett Magyarországért.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A tokaji Degenfeld-tradíció újjáélesztése pedig egy másfél évszázados családregény méltó folytatása. A Degenfeld család a nehéz politikai körülmények ellenére sem szakadt ki a nemzet kötelékéből, és amikor lehetőség volt rá, visszatértek Magyarországra, újra megalapozták a birtokot, újjáélesztették a családi hagyományt – hangsúlyozta méltatásában a kormányfő, hozzátéve: “Most már nemcsak azt láthatjuk, miként lehetséges romjaiból újjáépíteni egy gazdaságot, hanem arra a kérdésre is választ kaphatunk, mit jelent a bor- és szőlőkultúra ma, 2013-ban Magyarországon.”

A miniszterelnök beszélt arról is, a magyar nagyasszonyok hagyománya végigvonul a magyar történelmen, hiszen “gyakorta volt úgy, hogy vagy maguk az asszonyok tartották meg vállukon az országot, vagy ők segítették a férfiakat ahhoz, hogy megtarthassák vállukon Magyarországot”. Degenfeld-Lindner Mária beszédében elmondta, az 1990-es évek közepe óta dolgoznak azért, hogy fejlődjön a borászatuk, és hogy a külföldi piacokat is meggyőzzék Tokaj adottságairól. Hozzátette, büszkék borászati birtokukra és kastélyszállójukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik