Belföld

„Az embervilágra új reménység virrad”

Ezt írták közös közleményükben magyarországi egyházi vezetők.

“Krisztus feltámadása húsvéti örömet és reménységet ajándékoz a híveknek” – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közös közleményében. Mint írták, “nem szükségszerű, hogy az emberiség élete a pénz hatalma alatt roskadozzon”, mert “a világ meghatározója minden ellenkező látszat ellenére nem a (…) gazdaság vagy az emberi önzés, nem is a nyers erőszak, hanem a mindenható Isten szeretete. Az ő akaratának keresése és követése a legnemesebb erkölcsi mérce.”

Hozzátették: húsvétkor “az embervilágra új reménység virrad”, és “ez a világosság a sötétségben ragyog, az Egyház szolgálatán keresztül pedig szerteszét árad”. Jézus feltámadásának örömhíre ajándékozza meg az embert, a családot, a közösséget, az egyházat és a világot azzal az igazi erővel, amely alkalmas az élet értékesebbé tételére – fogalmaztak.

Annak a meggyőződésüknek is hangot adtak, hogy “a halált legyőző élet reménységében lesz a fiatal másokat elfogadó ifjúvá, a szülő értékhordozó édesapává és édesanyává, majd megbecsült nagyszülővé; a haza így válik szeretett Szülőfölddé és benne minden ember útitárssá”.

A dokumentumot aláírta Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, valamint a MEÖT tagegyházainak képviseletében Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, Papp János baptista egyházelnök, Pataky Albert pünkösdi egyházelnök, Csernák István metodista szuperintendens, Frank Hegedűs anglikán káplán, Arszeniosz Kardamákisz, a Magyarországi Orthodox Exharchátus metropolitája, Mark Golovkov, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének érseke, Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke és Kirkov Vladimir, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház elnöke.

Egyházi vezetők ünnepi miséi, istentiszteletei

Húsvét ünnepe alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, Esztergomban és Debrecenben tartanak ünnepi misét, istentiszteletet. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nagypénteken este az esztergomi bazilikában emlékezett meg Jézus szenvedéséről, nagyszombat este a budapesti Szent István-bazilikában vezette húsvét vigíliájának szertartását. Az esztergomi bazilikában Székely János segédpüspök vezetésével kezdődik a húsvéti vigília. Húsvétvasárnap Esztergomban mutat be ünnepi szentmisét Erdő Péter.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök nagypénteken prédikált Debrecenben a Nagytemplomban, húsvétvasárnap pedig ugyanott úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a Deák téri evangélikus templomban tart istentiszteletet. A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény felekezetek. A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézust, és a Biblia szerint harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel.

Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik