Belföld

Az árvíz levonul, jön a belvíz, a hó meg a hideg

arviz-belviz-elontott-ut(210x140)(1).jpg (belvíz, )
arviz-belviz-elontott-ut(210x140)(1).jpg (belvíz, )

Lassan levonulnak az árhullámok, a belvizes területek száma tovább nőtt. Visszatér a havazás, marad a hideg.

A Tiszán és a Bodrogon stagnáló, alig változó vízmozgás jellemző, továbbra is első fok feletti vízállásokkal. A következő napokban várható hideg időben a mostani árhullámok vízutánpótlása csökken. Lassan apad a Sajó hazai felső szakasza, miközben a Tiszához közeli torkolati szakaszon alig változó vízmozgás jellemző. Az elmúlt napok esőzései miatt kialakult és Tarnaméránál harmadfokú készültségi szintet elért Tarna árhulláma levonulóban van. Apad a Takta felső szakasza is, az alsó szakaszon továbbra is gyengén áradó vízmozgás jellemző. A jövő hét végén várható enyhülés és esetleges eső újabb árhullámokat indíthat el, ezek nagysága a lehulló csapadék mennyiségétől függ.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság közölte, hogy mind a 12 vízügyi igazgatóság területén belvízvédelmi készültséget rendeltek el, az összesen 90 szakaszból 52 szakasz érintett, 29 szakaszon első, 23 szakaszon másodfokú a készültség. Tíz vízgazdálkodási társulat első fokban, nyolc társulat másodfokban védekezik, hat önkormányzat – Nyíregyháza, Tiszalök, Balmazújváros, Nagyecsed, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek – első fokban, két önkormányzat – Gávavencsellő, Tomajmonostor – másodfokban.

A belvízzel elöntött terület nagysága tovább emelkedett, a vízügyi igazgatóságok felmérése szerint 79 800 hektár, ebből 37 100 hektár vetés-szántó. Belvízzel az egész Alföld érintett, a legnagyobb elöntések Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyékben vannak. Jelenleg a vízügyi igazgatóságok 278 szivattyútelepéből 115 üzemel, 10 millió köbméter belvizet emelnek át naponta, eddig összesen 88 millió köbmétert.

Vasárnap estig a Kárpát-medence felett hideg, és egyre nedvesebb levegő lesz.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, vasárnap már csak északkeleten lehet kevés napsütés. Kezdetben néhol fordulhat elő hószállingózás, estétől főként nyugaton és délen már több helyen várható havazás. Az élénk északkeleti, keleti szél időnként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között alakul, de északkeleten a gyengén szeles, havas területeken -11, -12 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -1 és +5 fok között valószínű, délnyugaton lesz a hidegebb.

Hétfőn már egyre több helyen kialakulhat havazás, délkeleten havas eső, eső is. Erős lökések kísérhetik az északkeleti szelet, így helyenként hófúvás is lehet. Hideg marad az idő.

Kedden sokfelé várható havazás, az élénk, olykor erős szél pedig hófúvásokat okozhat, igazi téli időben lesz részünk. Szerdára lassanként elvonul a havazást okozó légörvény, a hét második felében pedig csapadékosabb, de egyre enyhébb időjárásban lehet részünk. A jövő hét végén már tavaszias hőmérsékletek valószínűek. Ekkor ismét erősödik a csapadékhajlam, de már nagyrészt esőre számíthatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik