Belföld

Kiakadt egy német rajzfilm miatt a magyar külügy

nemet-rajzfilm(960x640).jpg (német rajzfilm)
nemet-rajzfilm(960x640).jpg (német rajzfilm)

A magyarországi politika alakulását bíráló animációs filmet adott a német közszolgálati televízió gyerekcsatornája. A Külügyminisztérium tiltakozik.

A német közszolgálati televíziók (ARD, ZDF) tulajdonában álló KIKA gyermekcsatorna ismeretterjesztő műsorában vetített animációs film egyebek közt azt állítja, a kétharmados kormányzati többség képviselői visszaélnek a hatalmukkal, és az újságírók nem mondhatják el szabadon a véleményüket.

Egyszerűen nem értjük – mondta Kumin Ferenc, nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Véleménye szerint „gusztustalan” médiatermékről van szó, amely teljes mértékben hazug, és alkalmas rá, hogy gyerekeket Magyarországgal szembeni fals véleményalkotásra késztessen. Hozzátette: a kormányzat keresi a lehetőségét, hogy a lehető leghatározottabban, akár jogi eszközökkel is fellépjen az ügyben

A Külügyminisztérium is elítéli az alkotást. A közelmúltban elfogadott negyedik alkotmánymódosítás kapcsán az alkotmánybíróság hatáskörének csökkenéséről, valamint a hazai médiahelyzetről szóló állításokat a magyar kormány már többször cáfolta – áll a tárca közleményében.

Mi háborította fel a magyar kormányt?

A Piros lap Magyarországnak című rajzfilm szerint, ahogy a futballban is rászólnak arra, aki nem követi a szabályokat, úgy az Európai Unió is figyelmezteti a tagjait. Magyarországon például a kormány törvényes választás útján került hatalomra, de mióta vezető pozícióba kerültek, sokan úgy vélik, hogy többször is követtek el olyan dolgokat, amiket az EU-ban nem szabad.

Például az újságírók nem tudósíthatnak szabadon, és akad olyan rádióadó, aki azért nem kapott engedélyt sugárzásról, mert nincs jó véleménye a kormányról. A kabinet azt szeretné elérni, hogy a televízióban és a rádióban csak jó híreket adjanak – hangzik el az alkotásban. Annak a testületnek, ami ellenőrzi a politikusok alkotta törvényeket (Alkotmánybíróság) megnyirbálnák a hatáskörét.

Vagyis úgy tűnik, hogy a magyar politikusok nem tartják magukat az EU közös szabályaihoz – vonják le a következtetést. Emiatt vizsgálatot indít az unió, és akár azzal is büntethetik Magyarországot, hogy kevesebb pénzt kap – zárul a kisfilm.

A botrányos gyerekfilm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik