Belföld

A földdel teszik egyenlővé a Gazdasági Minisztériumot

Gazdasági Minisztérium - Margit körút (nemzetgazdasági minisztérium, mammut, combino, )
Gazdasági Minisztérium - Margit körút (nemzetgazdasági minisztérium, mammut, combino, )

Közpark és mélygarázs épül a Margit körúton található minisztériumi épület helyén – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

A Buda egyik legfrekventáltabb helyén, a Margit körúton található épületet a kormány még tavasszal kiürítené, hogy helyén közpark és mélygarázs épüljön. A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek április végéig kell gondoskodnia a még az épületben működő szervezetek – lehetőség szerinti – elhelyezéséről.

A miniszterelnök ugyanakkor felhívta a közigazgatási és igazságügyi minisztert és a belügyminisztert: készítsenek előterjesztést annak érdekében, hogy a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé válhasson. Kapott feladatot a fejlesztési, illetve a nemzetgazdasági miniszter is. Nekik azt kell előkészíteniük, hogy a közpark és a mélygarázs az EU támogatásával a Közlekedés Operatív Program keretében valósulhasson meg.

Jelenleg a Gazdasági Minisztérium épületében működik a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Bányavagyon Hasznosító, a Bányászati Szövetség és a Nemzeti Eszközkezelő.

A II. kerületi önkormányzat lapja, a Budai Polgár korábban arról írt, hogy a nyolcemeletes vasbeton irodaház az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma, mert a Hűvösvölgyből érkező szél miatta nem jut el a Margit körútra, nem tudja átszellőztetni a Duna irányába a körút felgyülemlett szennyezett levegőjét.

A lap által megkérdezett építészek közül Finta József Kossuth-díjas építész éppen ezért a radikális megoldás, a bontás híve. Szerinte azzal a város nagyon sokat nyerhetne, és megindulhatna a Ganz-épületek felújítása-fejlesztése is. Ha ezeket renoválják, hatalmas terek nyílnának a parkon belül, amelyek gyerekprogramok, kulturális rendezvények, kiállítások, koncertek helyszínéül szolgálhatnának.

Az épületet tervező Kévés György szerint napjaink összetett és fontos műszaki és gazdasági kérdéseit – szanálás vagy átépítés? – csak egy részletes tanulmányterv után lehetne korrektül megválaszolni. A Kossuth-, Ybl- és Príma-díjas építész azt mondta: egyelőre nem lehet megmondani, azzal nyerne-e a beruházó, ha lebontanák az épületet, vagy inkább azzal, ha új, korszerű külső-belső szerkezetekkel teljes egészében felújítanák – az egyébként ma is jó minőségű  – vasbeton vázú épületet. Szerinte első látásra ez utóbbi volna valószínűleg gazdaságos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik