Belföld

Kockázati tényező lenne Orbán KISZ-es múltja

A honvédelmi bizottság elnöke pontosítaná a nemzetbiztonsági ellenőrzés szempontjait.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága kedden támogatta azt az indítványt, amely szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzésnél azt is megkérdeznék, hogy az érintett kapcsolatban állt-e 1990 előtt a kommunista (szocialista) ideológia „kiszolgálására létrehozott szervezettel”. Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke elismerte: az előterjesztés pontosítást igényel, a bizottság mégis nem szavazat nélkül, 15 igen és 4 tartózkodás mellett támogatta az indítványt. A kormány nem támogatta az előterjesztést.

Az éppen Kocsis Máté és Csampa Zsolt fideszes képviselők által jegyzett, a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapításáról szóló törvényjavaslathoz múlt kedden nyújtották be azt a módosító indítványt, amely szerint nemzetbiztonsági ellenőrzésen az állampárti múlt is kockázati tényező lenne. A Demeter Ervin és Németh Szilárd fideszes képviselők által jegyzett módosítás szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzéshez tartozó kérdőívet azzal egészítenék ki, hogy a vizsgált személy „állt-e kapcsolatban 1990 előtt működő, a kommunista (szocialista) ideológia kiszolgálására létrehozott szervezettel?”

Ennek kapcsán Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja azt feszegette, hogy a kérdésre adott válasznak milyen következményei lehetnek, s hogy egyáltalán mely szervezetekre gondoltak az előterjesztők. Megkérdezte, hogy például Orbán Viktor miniszterelnök „KISZ-titkársága” kockázati tényező-e, vagy sem. A szocialista képviselő közölte, ha valaki a demokratikus jogállam törvényes alapelveit tagadó, vagy ilyen jellegű tevékenységet folytató szervezettel, mozgalommal, csoporttal kapcsolatban állt vagy áll, az világos szempont,  tudni lehet, hogy kockázatot jelent-e, vagy nem.

A bizottság fideszes elnöke azt mondta: a szöveg valóban pontosításra szorul. Ugyanakkor hozzátette: „elvszerűen” egyetért az előterjesztéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik