Belföld

Narancs riasztás a visszatérő tél miatt

hofuvas(430x286)(2).jpg (hófúvás, )
hofuvas(430x286)(2).jpg (hófúvás, )

Több megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A csütörtökön várható jelentős mennyiségű csapadék, viharos szél, illetve hófúvás miatt az ország az összes megyéjére figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A különböző veszélyes időjárási jelenségek miatt az ország tizenkét megyéjére másodfokú, hét megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Sok csapadék, erős széllökések hófúvás

Több megyében több veszélyes időjárási jelenség miatt is kiadtak első, vagy másodfokú figyelmeztetést. A 24 óra alatt lehulló jelentős mennyiségű csapadék miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést.

Az ország kilenc megyéjében a várt legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. Emiatt az ország keleti felében Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, míg a Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala és Somogy megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda kora esti előrejelzésében azt írta: csütörtökön északnyugat felől erős hidegbetörés várható. Ennek következtében a kezdeti esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a keleti megyékben. Csütörtök éjfélig többnyire 5-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Emellett az északi, északkeleti szél a reggeli óráktól a Dunántúlon és az északkeleti megyékben viharossá fokozódhat. Ezeken a területeken a 70-95 kilométer/órás széllökések várhatók. A Bakony és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén viszont akár a 100 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is lehetnek. A viharos szél elsősorban az ország középső sávjában okozhat hófúvást – írta a meteorológiai szolgálat.

Készülnek a hóakadályokra

A csütörtöktől várható havazás és a viharos erejű széllökések miatt hóátfúvások nehezíthetik a közlekedést – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is. Mivel csütörtökön a nyugat-dunántúli megyékben a várható havazás mellett viharos, orkánerejű széllökésekre lehet számítani. Ezért ezekben a térségekben több helyen is hóátfúvások nehezíthetik majd a közlekedést – írják.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával dolgozik majd, hogy megszüntesse az esetleges hóakadályokat. Ezzel együtt a közlekedőket arra kérik, amennyiben a hófúvásokban érintett területeken autóznának, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a www.kozut.hu oldalon, a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik