Belföld

Visszavág a Fidesz a szolgáltatóknak

sárgacsekk - rezsi (sárgacsekk, rezsi, )
sárgacsekk - rezsi (sárgacsekk, rezsi, )

A Fidesz törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók rezsicsökkentés-ellenes magatartása miatt.

A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője napirend előtt közölte: a szolgáltatók együttműködési készségének hiányát és a rezsicsökkentés-ellenes magatartását tapasztalva a fogyasztók érdekében törvényjavaslatot nyújt be. Ebben a már elfogadott 10 százalékos rezsicsökkentést a számlák végösszegének tekintetében törvényileg rögzítik, hogy “minden trükközést” kizárhassanak. Minden szolgáltatót köteleznek továbbá arra, hogy a rezsicsökkentésről “számszakilag alátámasztva” tájékoztassák a fogyasztókat.

Németh Szilárd visszautasította az ELMŰ rezsicsökkentéssel kapcsolatos, fogyasztóknak írt, szerinte “nyíltan politikai tartalmú” levelét. Közölte: nem fogadják el Főtáv napokban tett bejelentését sem, amely arról szólt, hogy a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás. A politikus az ELMŰ levele és a Főtáv bejelentése miatt soron kívüli vizsgálatot kér a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, és a Magyar Engergiahivataltól.

ELMŰ: feketén-fehéren

Az ELMŰ a februári számlákhoz egy kísérőlevelet csatolt Az áram áráról feketén-fehéren címmel, melyben a kormány rezsicsökkentési döntésének következményeit is elemzi. A levél szerint amíg a hatóság a háztartások számláját csökkentette, a nagyobb vállalkozásoknál áremelést hajtott végre, így számolni lehet azzal, hogy ezen vállalatok jelentős része emelni fogja termékei, szolgáltatásai árát, a megemelkedett energiaköltségek miatt. A szolgáltató közli azt is, hogy az elmúlt évek során “nagyon sok pénzt” költöttek a hálózatok felújítására, ezért van ma feleannyi áramszünet, mint tíz éve. Az árcsökkenés után erre kevesebbet fogunk fordítani – írta az ELMŰ, tájékoztatva arról, hogy több mint háromezer magyar vállalkozás dolgozik nekik, a bevételek csökkenése miatt viszont kevesebb munkát tudnak nekik adni. Ez pedig az ELMŰ szerint nehezebb helyzetbe hozhatja őket, munkahelyek szűnhetnek meg.

Főtáv: Hiába a rezsivágás, magasabb számla érkezhet

Előzőleg közleményben hívta fel a figyelmet a Főtáv, hogy a hidegebb január miatt – a rezsivágás dacára – magasabb számlát kaphatnak a fogyasztók, mint az előző hónapokban. A szolgáltató szerint a kiugró számlák elkerüléséhez a fogyasztóknak a jövőben érdemes lesz az úgynevezett egyenletes díjfizetéses szolgáltatást választaniuk, amelyet 2013 májusától vezetnek be. Az egyenletes díjfizetés (részszámlázás) nemcsak megszabadít a téli időszak nagy összegű számláitól, hanem lehetővé teszi a havi számlák tervezhetőségét is. A Főtáv a februárban kibocsátott, márciusi befizetési esedékességű számlán már a 10 %-kal csökkentett hődíjat, valamint a 10 %-kal csökkentett januári alapdíjat is elszámolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik