Belföld

Balog kiakasztotta Lázárt, aki ezért szögre akasztotta…

...a csúcsminiszter kritikus levelét.

Kritikus hangvételű levelet kapott az államtitkár a csúcsminisztertől. Fogta magát, bekereteztette – írja a Népszabadság. Már „a fél parlament” látta – állították tegnap este a lapnak különböző források a levélről, amit kifüggesztve lehet olvasni a Miniszterelnökséget vezető államtitkár parlamenti dolgozószobájának előterében. A levelet az emberi erőforrás miniszter küldte pár hete. Az ügy előzménye feltehetően az volt, hogy az egyik kormányülésen az egyetemek központi támogatása ügyében először kisebb vita, majd szóváltás alakult ki Balog és Lázár között.

„A levél tónusa kritikusnak, számonkérőnek tűnik. Egy miniszter levele egy államtitkárnak” – fogalmazott a lap forrása. Akik látták a kifüggesztett levelet, úgy értékelték, hogy Lázár János a Fidesz fiatalabb, harmincas generációjának a prominense.

„Ez egy fenegyerekes fricska a részéről egy, a kormányzati hierarchiában fölötte álló miniszter felé. Valószínűleg így demonstrál a levél hangvétele ellen, mert úgy érzi, a vitában neki volt igaza” – mondták a lehetséges motivációkról, hozzátéve: túlértékeli a történteket, aki komolyan veszi a „kifüggesztést”. A Népszabadság kereste az államtitkárt és a minisztert is, hiába.

Nem csak a kormányon belül van vita

47 milliárddal nő a felsőoktatás támogatása – mondja a kabinet. Minden egyetem kevesebb pénzt kap – mondják a rektorok. Az oktatási államtitkárság szerint a keretszámok eltörlésével a magasabb állami ösztöndíjas hallgatói létszámhoz is hozzárendeli a kormány a forrásokat. Az egyetemek, főiskolák finanszírozásának csak egy részét képezi az állami támogatás, ezen felül saját bevételekkel is számolhatnak. Idén ráadásul több hallgatót vehetnek majd fel, amiért többlettámogatásra lesznek jogosultak.


Fotó: Neményi Márton

2013. január 31-én felsőoktatási kerekasztal alakult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája előző héten aláírt részmegállapodása alapján. Ez a fórum hívatott arra, hogy a felsőoktatással kapcsolatos finanszírozási problémákat kezelje. A kerekasztal három munkacsoportja közül az egyik kizárólag a finanszírozás kérdéseivel foglalkozik a jövőben. A cél, hogy az egyetemek gazdálkodása átlátható és hatékony legyen. A rektorok szerint jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása az elmúlt öt évben. A rektori testület az érintett egyetemek és főiskolák támogatásának alakulását vette górcső alá, évenkénti bontásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik