Akváriummá alakul az iskolafolyosó

Egy kétéves nemzetközi program részeként több budapesti diák utazhatott ki tavaly Szicíliába, tanáraik idén Barcelonában vettek részt egy találkozón. Az iskolájukat pedig nemsokára hatalmas akváriummá változtatják.

A pesthidegkúti Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium 2011 szeptemberében csatlakozott egy, a víz témája köré épített Comenius-projekthez (hivatalos nevén: az Egész életen át tartó tanulási program részeként, a Tempus Közalapítvány által támogatott Comenius iskolai együttműködés projekthez). Az angol nyelvű nemzetközi projektben összesen nyolc ország diákjai – a fővárosi iskola tanulói mellett osztrákok, finnek, észtek, portugálok, spanyolok, belgák, olaszok – vesznek részt.

A diákok szempontjából nézve a fő cél, hogy környezettudatosabb felnőttekké, különböző nyelvi és szervezési feladataik segítségével Európában könnyedén mozgó állampolgárokká váljanak. Ehhez nem is elsősorban a megadott téma tanulmányozása, mintsem a rengeteg nemzetközi cserekapcsolat kialakítása és az angol nyelvű kommunikáció segít a diákoknak.

Az projekt eddigi szakaszában a diákok megtanulták, hogyan lehetnek környezettudatosabbak, hogyan gazdálkodhatnak vízzel, elkészítettek egy angol-magyar nyelvű prezentációt iskolájukról, térképet Budapest vízrajzáról és vízzel kapcsolatos érdekességeiről, készítettek egy angol nyelvű szótárt és egy magyarországi vízminőség – vizsgálatot is. A projekt részeként meglátogatták az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepet, a víz világnapján az iskola összes diákjával kitöltettek egy kérdőívet, hogy ki mennyi vizet fogyaszt otthon.

Tavaly májusban 3 diáknak lehetősége volt Szicíliába utazni, ahol az addigi kutatási eredményeiket mutatták be, továbbá a partneriskolákkal kidolgoztak egy a vízről, vízgazdálkodásról szóló nemzetközi összehasonlítást is. Októberben a két projektvezető, Tar Judit és Mandják Gertrúd tanárnő utazott Barcelonába, ahol az éves tanári találkozón külföldi kollégáikkal egyeztették és pontosították az erre az évre tervezett feladatokat.

A diákok idén azt tervezik, hogy a Víz Világnapja alkalmából az alsós tanárokkal és diákokkal együttműködve gigantikus akváriummá alakítják az iskola folyosóját. Áprilisra elkészítenek egy úgynevezett white bookot, melyben felsorolják és elemzik a környéken felmerülő vízzel kapcsolatos problémákat és felvázolják az esetleges megoldási lehetőségeket is.

Egyik és egyben legjelentősebb feladata a diákoknak egy turisztikai kiadvány megtervezése lesz, amely Budapestet mutatja be 24 óra a víz körül címmel. De készítenek egy diavetítést (angol nyelven) is, amely egy vízzel kapcsolatos magyar népmesét vagy novellát mutat be.

Idén is megrendezik a szokásos éves nemzetközi tanár-diák konferenciát is, ezúttal Helsinkiben, ahol 3-4 diák képviselheti országát.

Címkék: iskola