Belföld

A Jobbik eltiltaná a tiniket az energiaitaltól

energiaital (energiaital, )
energiaital (energiaital, )

A radikális párt a fogyasztóvédelmi törvény szigorítását javasolja.

A Jobbik a kiskorúak védelme érdekében úgy módosítaná a törvényt, hogy tilos lenne 14 év alattiakat energiaitallal kiszolgálni. A 18 év alattiaknál a tiltás kiterjedne az alkoholtartalmú italra, a szexuális termékre és a dohánytermékre.

A radikális párt indokolása szerint egyre aggasztóbb a fiatalok körében elterjedő, napi rutinná váló energiaitalok fogyasztása, amire tavaly már az Állami Népegészségügyi és a Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is felhívta a figyelmet. A Magyarországon kapható energiaitalok koffeintartalma 50 és 505 milligramm között változik, miközben az orvosi szaklapok szerint testsúlytól, érzékenységtől függően 250-300 milligramm koffeinbevitelnél már jelentkeznek a túladagolás következményei: álmatlanság, remegés, súlyos esetben depresszió, hallucinációk.

A 18 év alattiak, gyermekek esetében, valamint azoknál, akik nem szoktak a koffeintartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet, ezért különösen aggasztó, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti, akik között 8-10 éves korú gyermekek is voltak.

Tavaly az ÁNTSZ jelezte, hogy egy év alatt 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani. Egy haláleset is előfordult, s bár közvetlen összefüggés nem volt kimutatható, az energiaital-fogyasztás hozzájárulhatott a halál bekövetkeztéhez. Zacher Gábor lapunk érdeklődésére azt mondta: a túlzott koffein- és energiaital-fogyasztás súlyos károkat okozhat, a megoldás azonban nem a tiltás, hanem a mértékletesség.

Az energiaital akkor válhat veszélyessé, ha valaki más tudatmódosítókkal, alkohollal, droggal, nyugtatószerekkel használja együtt, vagy egyiket a másik után issza – mondta a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiájának vezetője. Szerinte a rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosítókkal: altatóval, nyugtatóval, kábítószerrel vagy alkohollal. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik