Belföld

Orbán szalámizása eddig bejött

Orbán Viktor (orbán viktor, )
Orbán Viktor (orbán viktor, )

A Policy Agenda azt vizsgálta, mekkora az esélye egy szélesebb társadalmi fellépésnek a kormányzati intézkedésekkel szemben.

2011 tavasz végén és nyár elején úgy tűnt, hogy a különböző társadalmi csoportokat érintő negatív intézkedések miatt folyamatosak lesznek az utcai tüntetések, amelyek meghátrálásra kényszeríthetik a Fideszt. Akkor alig voltak eredményei a demonstrációknak, a kormány meg tudta akadályozni, hogy a társadalmi csoportok egymásra találjanak és közösen lépjenek fel vele szemben.

„A felsőoktatási keretszámok kapcsán kirobbant indulatok most ismét megmutatták, hogy az érdekkérvényesítés egyik eszköze az utca. Annyi különbséggel, hogy az események hatására most először kénytelen volt a kormány meghátrálni, és ha nem is változtatott a tervein, de annak időzítését átírta” – véli a Policy Agenda.

Az elemzők szerint a Fidesz a választások közeledtével egyre kevesebb konfliktust akar, ráadásul most olyanokkal került szembe, akiket nehéz a hagyományos politikai eszközökkel ellehetetleníteni. Részkérdésekben sikerült a társadalom többségének népszerű álláspontot felvennie (lásd hallgatói szerződés), de a fiatalokkal, köztük középiskolásokkal szemben nem lehet totális győzelmet aratni.


Fotó: Neményi Márton

A Fidesznek kedvez, hogy Magyarországon nincs hagyománya annak, hogy sztrájkkal próbálnák meg irányváltásra kényszeríteni a hatalmon lévőket. A magyar munkavállaló legritkább esetben sztrájkol a munkáltatója ellen. E szempontból speciálisak a diákok, az ő demonstrációs képességük láthatóan erősebb, mint a dolgozóké, kisebb a kiszolgáltatottságuk, nem az állásukkal játszanak.

A pedagógusoknál sikerült „leszalámizni” a szakszervezeteket, megállapodni a többségükkel, de a felsőoktatás tekintetében a HÖOK-on kívüli civilszervezetek még okozhatnak váratlan problémákat. A Policy Agenda szerint a Fidesznek attól középtávon nem kell tartania, hogy jelentős társadalmi ellenállással találkozzon, hiszen a fellobbanó tüzet jóléti intézkedésekkel (pl. rezsiköltségek csökkentése) igyekszik csillapítani. Ez pedig elég lehet arra, hogy ne alakulhasson ki olyan közhangulat, amely tömegeket vinne utcára.

Orbán Viktor nemrég maga is azt mondta: nem lát nagy kormányellenességet. A kormányfő az mondta, hogy Magyarországon azért nincsenek sztrájkok és nagy kormányellenes megmozdulások, mert egész Magyarország érzi, hogy szükség van a teljes átalakulásra, és a társadalom nyugodt maradt. A miniszterelnök szerint ők is tudják, hogy nem minden lépésük hibátlan, de “az egész ország érzi, egy olyan nagy munkában vagyunk, amelyet, ha már belevágtunk, mindenképpen érdemes végigcsinálnunk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik