Paks biztonságos

Jól vizsgáztunk nukleáris biztonságból, külföldről is hozzánk járnak tanácsért.
Kapcsolódó cikkek

Szaúd-Arábia és Vietnam is számít a magyarok tudására. Jelenleg is azért tanulnak magyar egyetemeken vietnami diákok, hogy kellő tudást szerezzenek egy biztonságos atomerőmű megépítéséhez – mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója keddi évértékelő sajtótájékoztatóján.

2011. március 11-én földrengés és szökőár pusztított Japánban, ennek következtében baleset történt a fukushimai atomerőműben. Ez a baleset arra sarkallta az atomenergiával foglalkozó szakembereket, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az erőművek természeti katasztrófákkal szembeni védettségének.

Biztonságból jeles

Így történt ez Magyarországon is. Az eredmények azonban megnyugtatóak. Mint kiderült, a paksi atomerőmű is átment az Európai Bizottság által kért kockázatelemzésen, így idehaza nem kell egy fukushimaihoz hasonló katasztrófától tartanunk. A szakemberek csupán az erőmű néhány alrendszerének (többek közt a szellőzésnek és a hűtésnek) a biztonságosabbá tételét javasolták.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az Országos Atomenergia Hivatal mindent megtesz a biztonságosabb működésért. Folyamatosan ellenőrzi és felügyeli az erőműveket, amelyek  ma már megpróbálnak minél kevesebb veszélyes anyagot alkalmazni. Például idén lecserélik a nagydúsítású (20 százalék feletti) uránnal működő fűtőelemeket, amelyekből akár nukleáris fegyvert is készíthetnének az illetéktelenek. Így azt komoly biztonsági szabályok között szállítják vissza Oroszországnak.

Tavalyi eredmények

A biztonság érdekében többek között új Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló létesült Bátapátiban. Elkészült a kiégett kazetták átmeneti tárolójának új modulja, valamint az új országos balesetelhárítási intézkedési tervezet is napvilágra került.

Földrengés
A rendőrség adatai szerint 9700 ember vesztette életét a fukushimai tragédiában, és 16 501 embert kezelnek eltűntként. A 9,0-es erejű földmozgásban több mint 2700 ember sebesült meg. Az adatok szerint a mostani katasztrófa volt a legtöbb emberéletet követelő földmozgás az 1923-as Nagy Kanto-földrengés óta, amelyben több mint 142 ezer ember vesztette életét.

 

Feladatok

Az Országos Atomenergia Hivatal szerint a magyar erőművek biztonságosak ugyan, de sok még a teendő. A 2018-ig kitűzött 54 feladatból jelenleg négyet fejeztek be. Az idei év legfontosabb feladatai közé tartozik a paksi erőmű 2. számú blokkjának üzemidő-hosszabbítása, a fukushimai akcióterv értékelése, felkészülés az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos feladatokra, valamint az informatikai védelem kidolgozása. A feladatokról bővebben itt olvashat.

Az európai országok közül Franciaország, Belgium, Hollandia, az Egyesült Királyság, Svédország, Finnország, Svájc, Csehország, Szlovákia, Bulgária, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Oroszország és Magyarország üzemeltet atomerőművet.

A 2009–2011. évi időszak alatt Magyarországon összesen 1200 munkahelyen alkalmaztak radioaktív anyagot vagy ionizáló sugárzást előállító berendezést, 16 ezer a rendszeres foglalkozási sugárterheléssel járó munkahelyeken dolgozó munkavállalók és egyéni vállalkozók száma, sugárbaleset nem történt. Ezzel az adattal a világranglistán másodikak vagyunk.

Mint azt megírtuk, legkésőbb 2022-ben véget ér az atomkorszak Németországban. Legalábbis ezt ígéri az a német kormányhatározat, amely szerint az unió egyik legerősebb gazdasága az említett időpontig búcsút int az atomenergiának.

Címkék: tudomány