Belföld

A 4K! feloszlatná a Fideszt

fidesz (fidesz, )
fidesz (fidesz, )

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az ügyészségen a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség ellen a Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!).

A 4K! alelnöke közölte: a Fidesz 2012-ben törvénysértően működött, mivel a hatályos polgári törvénykönyv szerint a pártoknak évente kongresszust kell tartaniuk. A Fidesz 2012-ben – a többi parlamenti párttal ellentétben – nem tartott ilyen tanácskozást. Salha Omár emlékeztetett rá, hogy az erről szóló törvénymódosítást éppen a jelenlegi kormánypártok szavazták meg. Erre kötelezte a bíróság megalakulásakor a 4K!-t is.


Forrás: 4K!

„Törvénytelenül működik pártként a Fidesz, ezért az ügyészséghez fordul a 4K!” – mondta a Fővárosi Főügyészség előtt az alelnök, aki szerint „ha valaki a saját törvényére is magasról tesz, annak elég különös elképzelései lehetnek a jogállamról”. „A jogállam azonban nem egy üres frázis, a törvények mindenkire vonatkoznak, ebből nem engedhetünk, mert akkor bármit megtehet velünk a hatalom” – tette hozzá Salha Omár, aki törvényességi felügyeleti eljárást kért a pártok törvényes működése fölött őrködő ügyészségtől. Ha egy párt az ügyészség felszólítása ellenére sem követi a törvényeket, akkor keresetet kell benyújtani a feloszlatásáért – emlékeztetett az alelnök.

A Polgári Törvénykönyv 63. § (2) bekezdése 2011 novemberében lépett hatályba, a magyar pártoknak 2012-ben már eszerint kellett volna működniük. A 4K! alelnöke mint a beadvány aláírója arra kérte az ügyészséget, állítsa helyre a nagyobbik kormánypárt törvényes működését.

A Fidesz utolsó, huszonnegyedik, tisztújító kongresszusát egyébként 2011 nyarán tartotta. Orbán Viktor elnök maradt, a leadott 1472 szavazatból 1468 voksot kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik