Belföld

Többmilliós prémiumok röpködnek

vitézy dávid (vitézy dávid, tarlós istván, )
vitézy dávid (vitézy dávid, tarlós istván, )

Vitézy és Szarvas teheti zsebre a legtöbbet – írta a Blikk. A főpolgármester tavaly nemet mondott a BKK-vezér jutalmára.

A fővárosi önkormányzat többmilliós prémiummal jutalmazza a közműcégek vezetőit. Szerződésük szerint a legtöbb pénz Vitézy Dávidnak és Szarvas Ferencnek járna. A budapesti közműcégek vezetőinek munkáját sokmilliós prémiummal hálálja meg ugyanis az önkormányzat. A legtöbbet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója és a nemrég a  MÁV éléről a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) élére igazolt Szarvas Ferenc kaphatja. Őket – szerződésük szerint – évi 19 milliós bérük 40 százaléka, azaz 7,68 millió forint illeti majd meg.

A jövő idő oka, hogy a jutalom akkor jár, ha az önkormányzat elfogadja a társaság éves beszámolóját. A főpolgármester tavaly Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának nem engedte kifizetni a jutalmat. Budapest Főváros Önkormányzatának hivatalos oldala akkor külön emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ korábban – az előző városvezetés időszakára eső gazdálkodásnál – megállapította, hogy a vezérigazgatók nem többletfeladatokért, hanem az üzleti tervben foglaltak és a munkaköri feladatok végrehajtásáért kaptak összesen csaknem 100 millió forint prémiumot.

Az új városvezetés egyik első döntésével 2010. október 27-én a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a budapesti közszolgáltató cégek vezetésére vonatkozó új bérpolitikai irányelveket, amely évente 650 millió forint megtakarítást eredményezett. Az előző városvezetés idején adható, akár az éves bér 150 százalékát is kitevő prémiumkeret felső határát 40 százalékra csökkentették. Az új bérpolitikai irányelvek elfogadása óta sem a BKV, sem a BKK vezetőjének nem engedett prémiumot fizetni a főpolgármester” – írták.

Vitézy jutalma nemcsak ezért kérdéses, hanem azért is, mert idén már a második ellenőrzést rendelték el a Budapesti Közlekedési Központnál. A BKK-nál tavasszal szabályszerűségi vizsgálatot folytattak, amelyben a szervezet felállását, a szabályoknak való megfelelést, a megfelelő kontrollrendszerek kialakítását és azok működését vizsgálták. Lapinformációk szóltak arról is, hogy a főpolgármester már rég lefokozta volna a BKK csodagyerekként is emlegetett vezetőjét. Ezt Tarlós István cáfolta.

A Blikk szerint ugyanakkor már engedélyt kapott 6,9 milliós prémiuma 30 százalékos előlegének felvételére a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezére, Klug Lajos, aki nyár óta a FőKeFe vezére, és ugyanekkora előlegnek örülhet Fekete Csaba, a Főtáv első embere.

A budapesti fürdőket irányító BGYH Zrt., a temetőket üzemeltető BTI Zrt. és parkokat gondozó Főkert Zrt. vezérének, Szőke Lászlónak, Horváth Józsefnek és Szabó Józsefnek szerződése értelmében éves 15,4 milliós fizetésén felül 6,24 millió forint üti a markát az idei sikeres munkája után. Ők ebből még nem kaptak előleget sem. Ugyancsak nem látott még egy vasat sem 5,5 milliós prémiumából Kovács Béla, a kéményseprő-vállalat és Wohner Zsolt, az FTSZV Kft. vezetője, de szerződésük szerint jár nekik a pénz a 2012-es beszámoló elfogadása után.

Az állam is tízmilliós prémiumokat ad

Korábban a Népszabadság alapján arról írtunk, hogy akár 80 százalékos jutalmat is kaphatnak az állami cégek élén állók a vállalatok 2011-es eredményei alapján. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tájékoztatása szerint a vezérigazgatónak és helyettesének megállapított prémiuma 2011-re 10 havi, a főigazgatóké 8,85 havi, az igazgatóké pedig 5,5 havi alapbér, amiből 30 százalékot fizettek ki.

A MÁV Zrt. volt első számú vezetőjének az éves személyi alapbér 56 százalékát, az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatóinak pedig az éves alapbérük 80 százalékát engedélyezték kifizetni. A vezérigazgató fizetése mindhárom cégnél kétmillió forint. A Budapesti Városüzemeltetési Központhoz tartozó cégeknél összesen 342 millió forintot fizettek ki prémium, ösztönzés és jutalom címén, ebből a 2011-es prémium-célkitűzések teljesítésére mintegy 135 milliót. A kifizetést – mint mondták – mindenütt elszámoláshoz és teljesítményértékeléshez kötik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik