Belföld

Ezzel kacérkodott Hende Csaba

hende-csaba(210x140)(1).jpg (hende csaba, )
hende-csaba(210x140)(1).jpg (hende csaba, )

A honvédelmi minisztert fiatalon a színészi pálya vonzotta – derül ki az országgyűlési almanach legújabb kötetéből.

A 2010-ben megválasztott Országgyűlés Almanachja című kötet bemutatóján Lezsák Sándor, a Ház fideszes alelnöke úgy fogalmazott: ő már két évtizede forgatja az almanachot. Az alelnök méltatta az Országgyűlés munkáját háttérből segítők tevékenységét, külön kiemelve Soltész István főtitkár munkásságát.

Gyimesi Endre (Fidesz–KDNP) arról beszélt, hogy a most megjelent kilencedik kötet a jelenlegi parlamenti képviselők iskolai, munkahelyi életútját, politikai pályáját és társadalmi összetételét rajzolja meg. Kitért arra, hogy az elmúlt 20 évben szinte teljesen kicserélődött a parlament, és 2010-ben 192 új képviselő került be a Házba. A kormánypárti politikus, aki „civilben” levéltáros-történész, az érdekességek között említette, hogy Baja Ferenc (MSZP) öt ciklus óta képviselő, Balogh József (Fidesz) az egyetlen képviselő, aki tanyán lakik, és szólt arról is, hogy az életrajzok szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter fiatalként a színészi pályával kacérkodott, Horváth János (Fidesz) pedig Tinódi Lantos Sebestyén leszármazottja.

Hubai László történész-szerkesztő kiemelte: a kötet négyszáz életrajzot tartalmaz a parlamenti képviselők cserélődése miatt. A Zsigmond Király Főiskola professzora elmondta: kilenc olyan képviselő van, aki az elmúlt hat ciklus parlamentjének tagja volt, öt ciklus alatt 24-en, négy ciklus alatt 63-an, három ciklus alatt 52-en vettek részt a parlamenti munkában. A képviselők átlagéletkora 46,5 év, a nők aránya a képviselők között mindössze 9 százalék. Marelyn Kiss József, a kötet főszerkesztője arról beszélt, hogy munkájukat mintegy „ötezer levéltári doboz” támogatja, és az 1949–1990 közötti időszakot is szeretnék feldolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik