A Demokratikus Koalíció lenyomta a Fideszt

Időközi polgármester-választást tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pácinban és a Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadiban.

Noha korábban azt írtuk, hogy mindkét településen független jelölte indultak, most kiderült, hogy a Demokratikus Koalíció mindkét választáson indított jelöltet. Szerkesztőségünket a DK arról tájékoztatta, hogy a jelöltek a kis településeken szokásos módon, valóban függetlenként indultak, de mindketten alapító tagjai Gyurcsány pártjának, és mindketten nyíltan vállalták annak támogatását.

Pácinban négy jelölt közül Majoros Lászlót, a DK jelöltjét csaknem 60 százalékos részvétel mellett, a szavazatok 42,7 százalékával választották polgármesterré. Vámosszabadiban is a Demokratikus Koalíció jelöltje nyert. Réti Csaba négy jelölt, közül a szavazatok 45,4 százalékával lett polgármester. Réti legyőzte a független, de Fidesz-támogatással indult és a megyei közgyűlés Fidesz frakciójában helyet foglaló Méri Attilát is, aki a szavazatok 39,3 százalékát kapta. A szavazásban a választásra jogosultak mintegy 50 százaléka vett részt.

Vasárnap egyébként több kistelepülés is polgármestert választott. Összesen huszonegy jelölt indult a hat polgármesteri posztért, közülük húszan függetlenek, egy pártjelölt akadt, ő a Jobbikot képviselte. Kiss Viktor politológus lapunknak ezt azzal magyarázta, hogy a pártok sem igyekeznek saját nevükön jelöltet állítani, mert minek kockáztatnának. Az elfeledett, magukra maradt települések, kívül esnek a pártok érdeklődési körén – tette hozzá a szakember.