Jön a magyar függetlenség napja

Vasárnap ismét az urnák elé járulnak több településen.

Vámosszabadi, Szilsárkány, Kardoskút, Pácin új polgármestert választ, mert a település előző vezetője lemondott vagy meghalt. Kosdon és Tárkányon polgármester- és képviselő-választást is tartanak, önfeloszlatás miatt. Elsöprő többségben vannak a független indulók, szembetűnő, hogy a nagy pártok színeiben senki sem vállalja a megmérettetést.

Vámosszabadiban a lemondott vezető helyére eredetileg öten adták le a jelöltté váláshoz szükséges számú ajánlást, de egyikük időközben visszalépett, így négy független jelölt vállalta a megmérettetést. Szeptember elején Réti Csaba (független) polgármester egészségi okok miatt mondott le, de a város honlapján található információk szerint újraindul a posztért.

Polgármestert választ Szilsárkány is, ahol az előző településvezető szintén egészségi okok miatt távozott augusztusban. Az MTI szerint a határidőig hárman adták le az induláshoz szükséges számú ajánlást, mindannyian függetlenek. Egyikük az alpolgármester, aki a településvezető leköszönése óta irányítja az önkormányzatot. A leköszönt Zöld Péter 1991 és 1994 között, majd 2002-től lemondásáig volt Szilsárkány polgármestere.

Kardoskúton a választók három független jelöltre szavazhatnak. Az időközi polgármester-választást Ramasz Imre korábbi polgármester váratlan halála miatt kell megtartani. Az elhunyt 1977 óta volt a település első embere.

Polgármestert választ Pácin is, négy független jelölt indul a posztért. Az időközi polgármester-választást azért írták ki, mert a korábbi polgármester, a MIÉP-es Barati Attila – aki 1990-től hat cikluson át vezette a települést – szeptember elején 46 éves korában meghalt.

Kosdon – a település honlapja szerint – három független és egy jobbikos jelölt lenne polgármester.  A 12  képviselőjelölt közül 11 szintén függetlenként száll ringbe, egy induló pedig a Jobbikot képviselné az új testületben.

A tárkányiak tizenöt képviselő- és három polgármesterjelölt közül választhatnak. A Komárom-Esztergom megyei településen minden induló függetlenként vállalja a megmérettetést.

Címkék: