Belföld

Jobbik: 5 százalék vagy éhhalál

elelmiszer(210x140)(1).jpg (élelmiszer, kolbász)
elelmiszer(210x140)(1).jpg (élelmiszer, kolbász)

A radikális párt módosítaná az áfatörvényt, 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját.

Az erről szóló törvénymódosító javaslatot már be is terjesztették az Országgyűlésnek. Az indoklás szerint az elmúlt hónapokban drasztikusan drágultak az élelmiszerek. A kenyér és a pékáruk 10-20 százalékkal, a baromfitermékek ára szeptemberben átlagosan 6, októberben 7 százalékkal emelkedett. A sertéshús az elmúlt hónapokban 10 százalékkal drágult.

A Jobbik szerint jövőre is elkeserítőek a kilátások az élelmiszerárak tekintetében. Egyes előrejelzések szerint a hús, a kenyér és a tejtermékek ára 2013. márciusig akár 20-30 százalékkal is növekedhet, de a legóvatosabb előrejelzések szerint is átlagosan minimum 10 százalékos áremelés várható.

A reálbér egyre csökken, az emberek azt tapasztalják, hogy egyre kevesebbet ér a fizetésük, egyre kevesebb élelmiszert tudnak vásárolni. A Jobbik szerint világosan látszik, hogy az alapvető élelmiszerárak emelésének a nyomába sem fog érni a bérek emelése, ami azért is aggályos, mert már így is több mint egymillió ember él a szegénységi küszöb alatt.

A magyar lakosság pénztárcája nem bír el újabb élelmiszerár-emeléseket! Ha a kormány nem tesz minél előbb lépéseket, nem csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, félő, hogy ezrek fognak éhen halni néhány hónapon belül Magyarországon – figyelmeztet a párt, amely szerint ezért kell az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkenteni.

Nem lenne kockázat

Nem borulna fel a költségvetés egyensúlya, még profitálna is a büdzsé abból, ha a kormány csökkentené az alapvető élelmiszerek áfakulcsát – állította korábban a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű csoport. Jelenleg ugyanis megbénítja az iparágat az áfacsalás.

„Az élelmiszerpiacon harminc-negyven százalékra rúg a feketegazdaság részaránya.” Évente minimum ötszázmillió, de inkább egymilliárd eurós bevételkiesést okoz az áfacsalás az élelmiszeriparban. Az áfacsökkentés nemcsak ezt szüntetné meg, hanem a magyarországi munkahelyek megőrzését is segítené.

Félő, hogy az áfakulcs csökkentése nélkül rövid időn belül külföldre költöznek a még hazánkban működő élelmiszer-ipari üzemek – mondta Torba Tamás szóvivő. Szerinte kifejezetten konzervatív számításuk szerint a kisebb adóval emelkednének a költségvetés bevételei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik