Belföld

Biztonságra vágyik a magyar

biztonság (biztonság, )
biztonság (biztonság, )

A magyaroknak a segítőkészség egyre kevésbé fontos. Mindenki a biztonságra vágyik leginkább - írja a Népszabadság.

A Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor által az értékrendváltozásról 2002 óta rendszeresen készülő felmérés szerint Magyarországon a piacgazdasághoz köthető értékek állnak az utolsó helyen az emberek szemében. A szociológiai intézet tudományos tanácsadóinak az elmúlt tíz év értékváltozásait vizsgáló tanulmánya megállapítja, hogy a biztonság a legfőbb érték.

A sikeresség, az elismertség, az anyagi jólét, a kockázatvállalás, a kihívások keresése, az újdonság és a változatosság tartósan a lista végén szerepelnek, miként a hierarchiához kapcsolódó értékek, így a dominanciaigény, a szabálykövetés is tartósan népszerűtlenek. A kutatók szerint aggasztó, hogy a segítőkészség a 21 alapértékre kiterjedő kutatásban tíz év alatt a 10-ről a 17. helyre csúszott vissza, miközben csökkent a tolerancia fontossága is.

Az elmúlt tíz évben változatlanul a környezetvédelem és az emberi kapcsolatok követik a biztonságot az értékek sorrendjében. Az élmezőnyben szerepel az egyenlő lehetőségek elve is. Az elmúlt évtizedben előkelőbb helyre került a hagyományok értékelése, miként a hedonizmusé is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik