Belföld

Tömi a pénzt az állam a sportba

simicskó-lázár-orbán-borkai (ingyenes, )
simicskó-lázár-orbán-borkai (ingyenes, )

Tizenötezermilliót kasszíroz a sport.

Tíz-tizenötmilliárd állami forintot kapnak különböző sportágak szakszövetségei – erről Simicskó István sportállamtitkár számolt be az MTI-nek, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével, valamint tizennégy sportági szakszövetség vezetőjéve.

A támogatásokat a költségvetésről szóló törvényben is rögzíteni fogják.

A nem társasági adókedvezmények segítségével finanszírozott, kiemelt tizennégy sportág fejlesztési programját a MOB gyűjti össze. A szakmai anyagok áttanulmányozását követően a MOB tesz javaslatot az elosztás elveire, és a támogatások sportágankénti nagyságrendjére vonatkozóan.

A kérdésre, miszerint “ezeket a pénzeket miért a sportra kell költeni”, az alábbi válasz született: “A sportra fordított pénz a jövőbe fektetett pénz… A sportnak fontos szerepe van a testi-lelki fejlődésben, az egészség megőrzésében.”

Az államtitkár a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa országváltását “szomorú és sajnálatos” jelenségnek nevezte. Simicskó szerint a szervezeten, szövetségen belüli konfliktusokat időben orvosolni kellett volna.

Reméli, a szövetség és a MOB olyan megoldással áll elő, amellyel megelőzhető további magyar sportolók távozása. “Ha ehhez politikai, jogalkotási segítségre is szükség lesz, az államtitkárság támogatására bátran számíthatnak majd” – mondta.

Október nyolcadikán nevezték ki Czene Attila utódjává Simicskó Istvánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportállamtitkáráva, ezt megelőzően a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára volt.Most az MTI-nek adott interjújában elmesélte, gyermkkora óta rendszeresen sportol, kosárlabdázott, karatézott, kipróbálta a rögbit is, jelenleg ,immár 20 éve, kung-fuzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik