Belföld

Itt a figyelmeztetés: jön a hidegfront

hideg (hideg, )
hideg (hideg, )

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga jelzésű, első fokú figyelmeztetést adott ki. Lehet zivatar, jégeső, viharos szél és nagy mennyiségű csapadék.

Péntek estétől északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, éjszaka főleg az északi területeken eshet. Szombaton többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, csak az ország déli felén süt ki a nap rövidebb időre. Sokfelé valószínű – átmeneti szünetekkel – eső, zápor, délen zivatar, késő este északnyugaton néhol havas eső, hó is lehet. Napközben északon 10 és 15, délen 16 és 19 fok között alakul a hőmérséklet, amely késő délutántól északnyugaton jelentősen visszaesik.

Szombaton napközben főként a déli országrészben néhol zivatar várható, amit viharos (60, esetleg 80 km/h feletti) szél, kisebb valószínűséggel jégeső kísérhet. Késő délután, este markáns hidegfront jön. A Kisalföldön, késő estétől pedig a Dunántúl nagyobb részén viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb széllökések 65-70 km/h, a Nyugat-Dunántúlon, a Bakony és a Balaton térségében késő este 70-80 km/h körül várhatók. Késő estére északnyugaton már havas eső, havazás is lehet, de a hó csak a magasabban fekvő helyeken marad meg.

Vasárnaptól szerdáig

Az időszak első felében erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható csapadék; a Dunántúlon és északon havas eső, havazás, másutt inkább eső lesz a jellemző. Ezt követően szakadozik, csökken a felhőzet, északkeleten is fokozatosan megszűnik a csapadék. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) országszerte valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti, általában 0, +6 fokról az időszak végére 0, -6 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 2, 10, az időszak végén 4, 12, közte 1, 7 fok között változik.

Főleg az északi területeken élőket kínozhatja meg a hidegfront. Panaszként fejfájás, migrén, de tartós álmosság is jelentkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik