Belföld

Helyreigazítás – a Századvég oldalanként nem 470 ezer forintért dolgozik

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány képviseletében Lánczi András elnök azt kérte a Hír24 szerkesztőségétől, hogy a 2012. október 16-án „Oldalanként 470 ezerért dolgozik a Századvég” című cikkünk valótlan állításait pontosítsuk.

Lapunk ilyen címmel nem közölt ugyan írást, ám valóban ismertette az Eötvös Károly Intézet közleményét, amely szerint a Századvég-csoport a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak készített közpolitikai tanulmányokkal napi csaknem tízmilliót keres. Ezt a Századvég tagadja, így természetesen a véleményét ismertetjük.

Lánczi András szerint „nem felel meg a valóságnak, hogy a Századvég­-cégcsoport a 2012-es 939,6 milliós keret 99,4 százalékát már június közepéig felvette. Ezzel szemben a valóságban a megjelölt összeg a 2011. évi időszak forrásából került lehívásra, míg a 2012. évi keretből május hónap végéig csak nagyságrendileg 20% került lehívásra.

„Nem felel meg a valóságnak, hogy a Századvég oldalanként 470 ezerért dolgozik. A valóságban: Az írásbeli tanulmányok és döntés előkészítő anyagok elkészítése mellett a Századvég tevékenységébe témánként havi rendszerességgel legfeljebb 200 óra, mindösszesen 800 óra tanácsadói tevékenység tartozik, valamint közvélemény-­kutatatási és projekt­-menedzsment feladatokat is ellát, ezért a megbízási díj a tanulmányok oldalankénti értékére vetítve nem számítható ki.

Nem felel meg a valóságnak, hogy a minisztérium az idén decemberig felhasználható keret 99,4 százalékát fizette ki az anyagokért. Ezzel szemben: A minisztérium a szerződésben meghatározottak szerint – 2012 májusának végéig – az idei keret nagyságrendileg 20 százalékának megfelelő összeget fizetett ki.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik