Belföld

A lényeg: kuss legyen – Kornis a cenzúráról 1.

Kornis Mihály szimpla ügynek nevezte, hogy idén sem kerülte el a cenzúra.

Az író a Magyar Narancsnak azt mondta: hangulatára jelentéktelen hatást gyakorolt, de a kormányzati dilettantizmus szempontjából korszakalkotó, hogy visszavonták a terjesztőktől a DVD-ket, amelyek az ő kísérőszövegével ajánlották Gazdag Gyula dokumentumfilmjeit. Szerinte a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmigazgatóság (MANDA) megmutatta, „hogyan csinálhatnak börtönőrt magukból, holott ezt a szerepet most az egyszer megúszhatták volna.” .

„A határozat a kádárizmus legsötétebb oldalát bemutató bátor, ellenzéki dokumentumfilm, olyan mű, amit Orbán Viktor büszkén végigülhetett volna ma is, még arra is büszke lehetett volna, hogy a Felcsúton megesett történet remek feldolgozásával lehetett annak idején a kádárizmus poklát felmutatni” – tette hozzá. A MANDA ezt nem értette, nyilván az zavarta, hogy a kísérőszövegben leírta a diktatúra szót – véli Kornis, aki szerint ez „kabaréba illő”. Szerinte egy profi elnyomó gépezet észre sem vette volna, nem csinált volna reklámot.

„Most minden intézmény, szerv, hivatal, minden, ami az állam kezében van, egyre inkább hatósággá válik, mégpedig ugyanazzá az egy hatósággá. De száz lába van az egy fejnek, és a legtöbb lába sánta”. Kornis Mihály szerint a betiltás oka a liberális véleménynél – a diktatúra bírálata, tanulságainak mára vetítése nem kívánatos – egyszerűbb, csak ennyi: kuss legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik