Belföld

Btk.-ba tennék a turult

turul-opusztaszer(210x140)(1).jpg (ingyenes, )
turul-opusztaszer(210x140)(1).jpg (ingyenes, )

Beleírná a turulmadarat a Btk.-ba a Jobbik az összekufircolt Árpádház miatt.

A Jobbik a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi, hogy minősüljön nemzeti jelképnek a turul és így kapjon kiemelt büntetőjogi védelmet – jelentette be Apáti István ellenzéki országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján. Azt mondta: az elmúlt időszakban írásaiban több sajtóorgánum – példaként a Népszavát említette – is “meggyalázta” a turulmadarat mint nemzeti jelképet, ezért van pártja szerint szükség büntetőjogi védelemre.

Előzőleg a párt elnöke Facebook-oldalán kelt ki a napilap ellen, amelynek hétfői karikatúrája „Emese álmának ősi és szent mítoszát figurázza ki összekötve a családon belüli erőszak aktuális politikai vitájával. A Turul körülbelül úgy néz ki a grafikán, mint egy rossz kabala-kakas, Emese pedig négykézláb kínálja magát előtte. A Turul pedig a következőt mondja: “Szépen összekufircoljuk ezt az Árpádházat, Emese, és akkor semmi erőszak!” – írta Vona Gábor.


A Népszava karikatúrája
Fotó: Hír24

A Jobbik elnöke szerint a „Turul mítosza a magyarság számára olyan régi és alapvető kulturális kapocs, amellyel egy magyar nem viccelődhet”.

Néhány napja a miniszterelnök Ópusztaszeren azt mondta, hogy a Turul a magyarok ősképe, melybe mindenki beleszületik, mint a nyelvbe és a történelembe. “Onnantól, hogy a világra jövünk, a mi hét törzsünk köt szövetséget, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál, a Turul madár pedig, a most élő, a már meghalt és majd megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe-“

Korábban komoly vitát kavart a XII. kerületi Turul-szobor ügye, amelyet csak csak hat év után, tavaly sikerült lezárni. Előzőleg többen sérelmezték, hogy a turulmadár éppen a világháború idején vált politikai jelképpé. Sokan azoknak a kirekesztő, emberellenes eszméknek lettek áldozatai, amelyeknek képviselői „ma is alkalmazzák a turulmadarat mint politikai szimbólumot”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik