Belföld

Orbán pofozva szereti a gyógyszeripart

pirulák (gyógyszer, orvosság)
pirulák (gyógyszer, orvosság)

A magyar gyógyszeripar túlélte a történelem viharait, és ma is Magyarország egyik legsikeresebb védjegye a világban, a kormány pedig mindent meg fog tenni azért, hogy az ország gyógyszergyártása továbbra a világ élvonalába tartozzon.

A miniszterelnök Gödöllőn, a Teva Magyarország új központjának átadásán azt mondta, hogy “a magyar gazdaság is küzd néhány betegséggel, de minden ilyen beruházás, így a Teva újabb üzeme is gyógyírként járul hozzá egy jobban működő magyar gazdasághoz”. A kormányfő hozzátette, a Teva a magyar embereknek is stratégiai partnere, mert ma minden hetedik magyar beteg Teva-gyógyszernek köszönheti gyógyulását.

A kormány stratégiai együttműködésre törekszik az iparág szereplőivel, így a Richter Gedeon Nyrt.-vel, és mostanában Orbán Viktor is szívesen jelenik meg az iparág eseményein. Néhány napja az Egis üzemavatóján azt mondta, hogy a munka és az innováció segíti leginkább a magyar gazdaság „meggyógyulását”. A kormány olyan fejlesztéseket támogat,  amelyek aztán új munka- és kutatási lehetőségeket biztosítanak a magyaroknak – mondta akkor a miniszterelnök.

A Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója néhány hónapja ugyanakkor azt mondta, hogy egyelőre a magyar  gazdaság realitásai meglehetősen kemények. A magyarországi gyógyszerkassza a költségvetésből 2,1%-kal részesül, de a Széll Kálmán-tervben lévő megszorítások 13-15 százalékát kénytelen viselni. Az ágazatot már 2007 óta sújtják különadók, de a tavaly életbe lépett intézkedések minden korábbinál nagyobb terhet jelentenek.

Szabó László akkor emlékeztetett rá, hogy az Új Széchenyi-terv kitörési pontnak tartja az ágazatot, de a jelenlegi helyzet már nemcsak a fejlődést, hanem esetenként a működést is rendkívüli módon megnehezíti. Ha az ország növekedési pályára akar állni, akkor épp egy ilyen ágazatot kellene segíteni, mint a gyógyszeripar, ahol nagy a hozzáadott érték, ahol rendkívül fontosak a kiművelt emberfők, ahol nemcsak futószalag melletti munkáról, hanem alkotásról van szó.

Orbán Viktor korábban azt mondta, ahhoz, hogy Magyarország Európa termelési központja lehessen, szükségünk van a multik erejére is. De csak a jó multikéra, mert olyanokra tényleg nincs szükség, akik idejönnek, letarolják a piacot, tönkreteszik a magyar kisvállalkozásokat, aztán elmennek. Ezekkel nem akarnak együttműködni, de mintegy húsz olyan európai, illetve a világpiacra termelő vállalkozással tárgyalnak, amelyek hosszú távra terveznek Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik