Belföld

Szolgálati idő nélkül is lehet nyugdíj

nyugdíjas (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdíjas (nyugdíjas, idős nő, )

A nyugdíjpénztári tagok is köthetnek megállapodást elegendő szolgálati idő híján – ígéri Matolcsy György.

A magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenntartók is jogosultak lesznek arra, hogy megállapodást kössenek a nyugdíj-biztosítási szervvel, ha nincs elegendő szolgálati idejük. A nemzetgazdasági miniszter – az LPMP-s Vágó Gábor kérdésére – a parlament honlapján közzétett válaszában ígérte ezt.

Matolcsy György szerint mivel a maradó pénztártagok „százszázalékos társadalombiztosítási nyugdíjra szereznek várományt” a biztosítási jogviszonyukban megfizetett tízszázalékos járulékért cserébe, így valóban indokolt, hogy a megállapodásra lehetőségük legyen, ha nincs elegendő szolgálati idejük. A szükséges jogszabály-módosítási javaslatot a minisztérium szakértői már kidolgozták, benyújtásáról pedig a társadalombiztosítási törvény soron következő módosításakor fognak gondoskodni – közölte a miniszter.

Vágó Gábor (LMP) előzőleg arra hívta fel a miniszter figyelmét, hogy a jelenlegi társadalombiztosítási törvény csak a magán-nyugdíjpénztári tagsággal nem rendelkezőknek biztosítja azt a lehetőséget, hogy szolgálati idő szerzése érdekében a nyugdíjbiztosítási szervvel megállapodást kössenek.

A Ligának sem tetszett a rendszer

A szakszervezet korábban kezdeményezte a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását, hogy legalább a közszférán belül összhang legyen a nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő szabályok között. A Liga szerint azok a nők, akik közszolgálati tisztviselők, honvédségi hivatásos és szerződéses katonák vagy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, ha kérik, mindenképpen megkapják felmentésüket, ha megvan a 40 év szolgálati idejük, de a közalkalmazottaknál ez csak lehetőség a munkáltatónak. A gyakorlat munkáltatónként eltérő, nyilvánvalóan több esetben anyagi megfontolás alapján utasítja el a kérelmezőt az adott intézmény, szervezet. A jelenlegi szabályozás így súlyosan hátrányosan érinti az ápolónőket, a tanárnőket, az önkormányzati ügyintézőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik