Belföld

Egymilliárdos segítség a honatyáknak

parlament-zászló-duna (parlament, )
parlament-zászló-duna (parlament, )

A Blikk szerint a parlamenti képviselők személyi asszisztensei szeptember óta akár dupla bért is kaphatnak.

A bulvárlap számításai szerint a segítők fizetése havi nettó 120 ezer forinttal is nőhetett, ami összességében – ha mind a 386 képviselő elkölti – több mint egymilliárd forintos pluszt jelent. A képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény eddig a képviselőnek egy alkalmazottat engedélyezett. Az Országgyűlés a foglalkoztatás költségét a képviselői alapfizetés 75 százalékáig finanszírozta. Ez az összeg a 231 900 forintos tiszteletdíj arányában majdnem havi 174 ezer forint volt. Ez a keret most a duplája, 347 850 forintra emelkedett – emlékeztet a lap.

A növelés már egy éve is szóba került. Nem mint fizetésemelés. Akkor a politikusok azt mondták, a jövőben a képviselők egy személy helyett kettőt alkalmazhatnak. A most életbe lépett törvény viszont a lap szerint nem ezt tükrözi, szó sincs ugyanis arról, hogy újabb embert kell felvenni a dupla pénzhez. A pénz fizetésemelésre is használható, a képviselő döntésétől függ, ebből hány asszisztenst foglalkoztat.

A Fidesz nem emel fizetést, új munkatársakat vesz fel, akik segítik a képviselők munkáját az egyéni választókörzetekben. A KDNP még nem döntött, az MSZP nem válaszolt, az LMP a szakpolitikai munka támogatására fordítja a pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik