Belföld

Szerdán kezdődik a X. Vajdasági Szabadegyetem

24.hu
24.hu

2012. 07. 03. 14:03

Szerdától vasárnapig tart a közéleti témákkal foglalkozó és kulturális programokat kínáló X. Vajdasági Szabadegyetem a délvidéki Kishegyes melletti Kátai tanyán.

A tízedik, jubileumi Vajdasági Szabadegyetem megszervezésének az a célja, hogy olyan szakmai és szellemi műhely legyen, amely elősegíti a vajdasági fiatal magyar értelmiség összefogását, együtt gondolkodását és véleményformálását a délvidéki magyar közösséget érintő kérdésekben – mondta el az MTI-nek kedden Jakus Lídia, a szabadegyetem egyik szervezőjének, a Vajdasági Ifjúsági Fórumnak az elnöke.

Az idei szabadegyetemen a gazdasági és a közéleti, valamint a média területén aktuális, az Európai Unió, Magyarország és a Vajdaság életét befolyásoló témákat dolgoznak fel.

A szabadegyetem programja szerint a szakmai előadásokat minden esetben beszélgetés követi, emellett plenáris vitafórumokat is tartanak majd a legaktuálisabb közéleti kérdésekről, vajdasági és magyarországi közéleti személyiségek, politikusok részvételével.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló vajdasági magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. Mellettük Horvátországból, Erdélyből és a Felvidékről is érkeznek majd résztvevők.

A rendezvényen a hallgatók létszáma nagyjából 150 fő, az előadókkal és szervezőkkel, valamint a meghívott vendégekkel, a sajtó képviselőivel együtt pedig 200-250-en fordulnak meg a szabadegyetemen, a rendezvény öt napja pedig legalább 600-700 látogatót vonz, amely pedig tavaly pénzhiány miatt elmaradt.

A közéleti témák feldolgozása mellett kulturális és szabadidős programokat is szerveznek a résztvevők számára, különös figyelmet fordítva a Vajdaságban élő kortárs művészekre.

A X. Vajdasági Szabadegyetemmel a Kátai tanyán párhuzamosan zajlik a XI. Dombos Fest összművészeti fesztivál. Ezen több ezer szórakozni vágyó fiatal fordul meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.