Belföld

Külön KRESZ a honatyáknak

A Blikk szerint a Parlament előtti parkolóban megszokott, hogy a járda felét az autók foglalják el.

Kényük-kedvük szerint használják a Kossuth tér parlamenti részét a képviselők. Az autós honatyák fittyet hánynak az elzárt parkoló közlekedési szabályaira – írja a lap, amely több olyan kocsit talált, amelyekkel a megállni tilos táblánál parkoltak le a sofőrök. Mások két kerékkel a járdán álltak meg, vagy a fűre is felhajtottak.

Ha egy autós ilyen hibát vét a városban, kerékbilincs kerül a kocsira. A honatyáknak nem kell ettől tartaniuk. A parkolóra a KRESZ szabályai nem vonatkoznak. Ezt Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred sajtószóvivője mondta. Szerinte a kihelyezett táblák biztosítják, hogy rendezett legyen a közlekedés, de az előírások megsértésekor pénzbüntetés nem jár.

A lap úgy tudja, a szabálytalankodókat figyelmeztethetik az őrök, így ha akadályozzák a forgalmat, megkérhetik őket: álljanak arrébb. A rendszeres szabálysértőket akár ki is tilthatnák a területről, de arról nem kaptak hírt, hogy történt-e ilyen büntetés.

Korábban egyébként mozgássérült helyen parkolt a belügyminiszter, Lázár János volt Fidesz-frakcióvezető és egy jobbikos képviselő autója is, Balsai István alkotmánybíró pedig a forgalommal szemben hajtott el autójával az alkotmánybíróság épületéből.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) szerint az állami autókat tavaly augusztus óta tiltott helyen parkolásért 90 ezer, gyorshajtásért összesen 2,3 millióért büntették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik