Belföld

LMP: mondjon le a zsidózó!

Az LMP felszólította a jobbikos Baráth Zsoltot, adja vissza képviselői mandátumát.

Az ellenzéki párt szerint a tiszaeszlári vérvád keddi felemlegetése kapcsán előadott “antiszemita uszítás” miatt Baráth Zsolt méltatlan arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen. A jobbikos olyat tett, ami utoljára akkor volt lehetséges, amikor „hivatásos antiszemiták és fajvédők ültek” a Parlamentben. A tiszaeszlári vérvád felemlegetése nem a múlttal való szembenézés, “hacsak nem arról beszélünk, hogy a politikai célokat szolgáló, aljas indulatoktól fűtött koncepciós per milyen hatással volt közállapotainkra, az antiszemitizmus hazai felerősödésére” – tudatta az LMP.


Baráth Zsolt az ülésteremben
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az LMP úgy látja, a Jobbiknak “mindig keresnie kell egy bűnbakot, hogy ki ne derüljön: nincs érvényes gondolata, programja hazánk sorsának javítására”. A hideg politikai számításból történelmi leckének hazudott uszítást és az alig burkolt antiszemitizmust nem lehet eltűrni a Parlament falai között – szögezik le.

Az MSZP is lemondatná

Csatlakozva az LMP kezdeményezéséhez, lemondásra szólította fel Baráth Zsoltot Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője. A szintén szocialista Steiner Pál hozzátette: ha ez nem történik meg, és a Jobbik nem hívja vissza képviselőjét, az azt bizonyítja, hogy “a Jobbik egy náci párt”.

Baráth Zsolt (Jobbik) kedden napirend utáni felszólalásában emlékezett Solymosi Eszterre, aki 130 éve tűnt el. Ő volt az a lány, akit Tiszaeszláron – a képviselő megfogalmazása szerint – zsidók ölhettek meg 1882-ben. Fónagy János államtitkár erre reagálva közölte, a Jobbik ezzel a napirend utáni felszólalással “oda sorolta magát, ahova sokan gondolják”, hogy tartozik. Mint mondta: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, aki ezt elmondta, és azoknak, akik megtapsolták, számolnia kell a magyar társadalom és a világ ítéletével. A Lehet Más a Politika képviselője a házbizottság csütörtöki ülésén javasolni fogja, hogy vegyék napirendre ezt a témát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik