Belföld

Kevesebb halott, több gyerek

Ismét visszaesett a házasodási kedv.

Januárban az országban a halálozások száma jelentősen alacsonyabb volt, a születéseké pedig kevéssel magasabb, mint 2011 első hónapjában; a természetes fogyás üteme mérséklődött – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előzetes adatok szerint januárban 7621 gyermek született, 11-gyel több az előző év januárjához képest. Az év első hónapjában mintegy 11 300 halálozást regisztráltak, 703-mal kevesebben haltak meg, ez nagyságrendjét tekintve évtizedek óta a legalacsonyabb érték.

A házasságkötési kedv januárban visszaesett. 2012 első hónapjában 80-nal kevesebb (997) frigy született, mint egy évvel korábban. Januárban ezer lakosra 9 élveszületés és 13,4 halálozás, és ezer élveszületésre 5 csecsemőhalálozás jutott. Utóbbi 1,3 ezrelékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A születésszám kismértékű emelkedése és a halálozások számának jelentősebb csökkenése miatt a természetes fogyás üteme mérséklődött. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország becsült lélekszáma 9 millió 960 ezer fő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik