Schmitt Pál doktorija már a rendszerváltás előtt kész volt?

Már 1988-ban hivatkoztak a doktori disszertációra, amelyet az államfő csak 1992-ben védett meg.

Közel négy évvel Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának megvédése előtt, 1988 szeptemberében olyan cikk jelent meg az Állami Ifjúsági és Sporthivatal lapjában, a Labdarúgásban, amely múlt időben, mintegy kész munkaként említi a doktori disszertációt – írja az index.

A havilapban megjelent kétoldalas cikk címe Labdajátékok az olimpiákon, és Schmitt Pál beszél benne a csapatsportokról. „Schmitt Pál, a MOB főtitkára, a NOB magyar tagja Az olimpiai program elemzése címmel készítette doktori disszertációját, tehát a téma szakértő ismerője. Ismertetőjét a definícióval kezdte: tulajdonképpen mit is nevezünk csapatsportnak” – így vezeti fel a cikk Schmitt mondanivalóját.

Schmitt disszertációjának végleges változatán dátumként 1992 május szerepel, a bírálatok pedig 1992 júniusában készültek. Az index felhívta a figyelmet, hogy a dolgozat sokat változott az 1988-as verzióhoz képest, hiszen a felhasznált szakirodalom 21 tételes jegyzékében több, ’88 után megjelent forrás is szerepel. Ilyen például az Olimpiai Charta 1991-es verziója, vagy éppen Klaus Heinemann szintén 1991-ben megjelent tanulmánya, amelynek  hosszú részletei köszönnek vissza szinte szó szerint a Schmitt-doktoriban.

Schmitt egyébként korábban azt nyilatkozta, „Amikor anyuka meghalt, megfogadtam, hogy doktori címet szerzek.” Az államfő édesanyja 1990. augusztusában hunyt el – emlékeztet az index.