Belföld

Értelmetlen lenne lecseréltetni a rendszámokat

Semmi nem indokolja, hogy a kormányzat akár egyszerre, vagy akár fokozatosan lecseréltesse a gépkocsik rendszámtábláit - közölte Magyar Autóklub főtitkár-helyettese.

Egy-egy rendszámcsere mintegy 20 ezer forint többlet kiadást jelentene a gépkocsi tulajdonosoknak.Akiknek már így is jelentős mértékben növekedtek a kiadásaik, egyebek mellett az üzemanyagok drágulása és az úgynevezett baleseti adó bevezetése miatt.

Semmilyen szakmai érv nem szól amellett, hogy a kormányzat akár egyszerre, akár lépcsőzetesen lecseréltesse a járműtulajdonosokkal a forgalmi rendszámokat – jelentette ki a Népszavának Lovas Károly. A Magyar Autóklub főtitkár-helyettese elmondta: elfogadhatatlannak tarja, hogy a kormányzat újabb indokolatlan pénzügyi terhet rójon a hazai autóstársadalomra.

A szakember azzal a hírrel kapcsolatban nyilatkozta ezt lapunknak, amely szerint a kormányzat lecseréltetné az autók rendszámát, hogy az abból származó bevételből betömjön egy 12 milliárd forintos lyukat a költségvetésen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) utóbb félig megcáfolta ezt a lapinformációt, és közölte, hogy a minisztériumok a rendszámok több lépcsőben, felmenő rendszerben és önkéntes alapon megvalósuló cseréjének lehetőségét vizsgálják, egyidejű csere kötelező elrendeléséről nincs szó. Az NFM hozzátette: legkorábban ez év őszétől jelenhetnek meg az új típusú rendszámok, elsőként az újonnan forgalomba helyezett gépjárműveken.

Az új, területi alapon kiadott, azaz lakhelyhez – megyéhez, járáshoz vagy városhoz – kötődő azonosító táblák bevezetésének az indokaként azt hozták fel a hatóságok, hogy a lakóhely szerinti rendszám megkönnyíti a jármű azonosítását, s ezáltal a rendőrség munkáját. Másik érv pedig azt volt, hogy például szmogriadó esetén könnyebb lenne kitiltani az adott városból vagy településrészből az idegen autókat.

Lovas Károly úgy véli: egyik érv sem elfogadható. A rendőrség ugyanis az elektronikus nyilvántartási rendszere segítségével a jelenlegi rendszámok alapján is pillanatok alatt képes azonosítani a gépkocsikat. Így az új, lakóhelyre utaló jeleket tartalmazó táblákra emiatt nincs szükség. A szmogriadók esetén pedig nem a jármű tulajdonosának a lakhelyét, hanem azt kellene figyelembe venni, hogy az adott gépkocsi környezetvédelmi besorolása milyen. Ez pedig első pillantásra is megállapítható, miután a rendszámra ragasztott matrica színe az autó káros anyag kibocsátása szerint változik. Az előző rendszámtípus-váltást azt tette szükségessé, hogy a két betűből és négy számból álló rendszámok kifogyóban voltak. Most erről szó sincs, a jelenlegi szám és betű kombinációból álló azonosítók “elhasználása” még hosszú ideig eltart – fűzte hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik