Belföld

Bánáti: Nem követtek el bűncselekményt az előállított politikusok

A büntetőjogász szerint a leláncolt tüntetők nem akadályozták, csak nehezítették a Parlamentbe igyekvő képviselők mozgását.

Bánáti János büntetőjogász, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint nem követtek el bűncselekményt azok a politikusok, akiket az LMP demonstrációjáról rendőrök vittek a Gyorskocsi utcai fogdába péntek délután.

A rendőrség gyanúja szerint azzal, hogy a képviselők odaláncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országház ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre, személyi szabadság megsértése bűncselekményt követtek el.

A büntetőjogász szerint a bűncselekmény gyanúja akkor vethető fel, ha az elkövetők szándéka arra irányult volna, hogy valaki ne tudjon elmenni a helyszínről. Ebben az ügyben ez a felvetés “eredményesen vitatható”, hiszen csak nehezítve lett a személyek mozgása, akadályozni nem akarták személyes mozgásukat, gyalogosan probléma nélkül bárki bejuthatott a Parlamentbe.

A személyi szabadságtól való megfosztást, akadályozást nevezi bűncselekménynek a törvény, a személyi szabadság nehezítése viszont a polgári engedetlenség fogalomkörébe tartozik – magyarázta Bánáti János, aki szerint a körülményeket és a motívumot figyelembe véve feltehetően pénzbírsággal zárul majd az ügy.

A büntetőjogász hangsúlyozta: korábban már állítottak elő politikusokat demonstráció során, például a 2007-es Kossuth téri kordonbontáskor, de akkor bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

Mint ismert, péntek reggel az LMP által meghirdetett tüntetésen néhány tucat aktivista a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel, tiltakozva a szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen. Később a hozzájuk csatlakozó LMP-s képviselőkkel együtt leláncolták magukat az autóbejáratoknál. A rendőrök hidegvágóval vágták el a láncot, majd kisebb dulakodás alakult ki, mikor félretolták az aktivistákat a kaputól. Ezután felszólították a résztvevőket a terület elhagyására, majd több LMP-s, MSZP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját elvitték a helyszínről. A képviselőket és az aktivistákat a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, onnan sorban engedték el őket, miután felvették az adataikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik