Belföld

Ötven lakás, ami nincs is

Van egy ház Budapesten. Panelház. 5 emelet, takaros kis lakásokkal. Úgy élnek benne az emberek, mint bárhol másutt az országban. Fizetik a rezsit és sokan a lakáshitelüket. Mégsem léteznek. Magyar abszurd. Második rész.

 

Az Újlak utcában egy háztömbnyi panel lakói 10 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy a beázó tetőt megjavíttatják. Kerestek egy vállalkozót, aki azt javasolta, megveszi a tetőt a háztól, és nemcsak megjavítja, hanem egy emeletráépítéssel ötven új lakást is megépít. Az építkezés végeztével a Földhivatal azonban visszavonta az új lakások bejegyzését. Vagyis a beköltözött lakóknak most jogilag nem létezik a lakása.

A vállalkozó

Balatoni László azt meséli, hogy 10 éve a ház akkori közös képviselője kereste meg. Beázott a tető és valami pénz is jól jött volna a háznak. Hosszas tárgyalások után arról kötöttek szerződést, hogy a vállalkozó kifizet 6 millió forintot és kifesti a házat. No meg felépít egy ötödik szintet a panelházra.

Miután elkezdődött az építkezés, szinte azonnal meg kellett állni – meséli a vállalkozó. Néhány lakó ugyanis megtámadta az építési engedélyt. A jogi hercehurca nyomán Balatoni úr cége majdnem csődbement. „A vállalkozók, kivitelezők elmentek, anyagdrágulásokról ne beszéljünk. Nagy nehezen tudtunk pénzt szerezni 2004 nyarára, hogy végre be tudjuk fejezni.” Hitelt kaptak egy másik vállalkozástól. 2005-ben aztán a használatbavételi engedélyt is megadta az önkormányzat. A vállalkozó ma úgy látja, hogy van, amiben hibázott. Nem fizette ki a vételár felét, 3 millió forintot. De azt mondja: a régi lakók többször is szerződést szegtek és csak ezen a beruházáson több tízmilliós kára keletkezett. Azt is hozzáteszi, hogy ma is tartja a kapcsolatot az új lakókkal és minden segítséget megad, hogy rendeződjön a helyzet. A becsülete múlik az ügyön.


Fotók: Kummer János

Az OTP

Az ötven új lakás továbbra sincs bejegyezve a földhivatalban. Kiss Ágota az egyik „ötödikemeleti” mutatja a papírokat. A hitelszerződésében benne van, hogy gondoskodnia kell az ingatlan nyilvántartásba vételéről. Ez a jelenlegi állapot szerint azt jelenti, hogy 140 régi tulajdonost kell egyenként megkérnie, hogy járuljon hozzá a bejegyzéshez. A bank azonban már jelezte, hogy nem vár tovább. Január elsejével felmondja a hitelszerződését, ha nem rendeződik a dolog. Akkor egyben kell visszafizetnie azt a hitelt, amelynek részleteit évek óta becsületesen fizeti. Cikksorozatunk első része után, megkerestük az OTP-t. szerettük volna megkérdezni, hogy hány ügyfelük van az „ötödikemeletiek” között. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy van-e közöttük nem fizető adósuk. A sajtóosztálynak küldött email-ben érdeklődtünk azután is, hogy valóban komolyan gondolja a bank, hogy egyben kéri vissza januárban a felvett hiteleket. A kérdéseinkre eddig a pillanatig nem érkezett válasz.

Rákosmente

A XVII. kerületi polgármestert, Ríz Leventét is kergetjük már egy ideje. A kerületi sajtóosztály közlékenyebb volt. Bár a Fideszes polgármester nagyon elfoglalt, kollégái válaszoltak néhány kérdésünkre. A kerületnek öt lakása van a házban. Szintén „fantomlakások”. Mégis bérbe adja őket az önkormányzat. Az előző cikkünkben felvetett problémára, miszerint a „fantomlakásban” élő hogyan kaphat lakcímkártyát a kerületben, azt a rövid választ kaptuk, hogy a lakcímmel nem rendelkezők részére – amennyiben nem rendelkeznek sem lakó, sem tartózkodási hellyel a kerületben – településszintű lakcímkártya állítható ki. A „fantomlakások” helyzetének rendezésére a polgármesteri hivatal sem tud megoldást. Az írják, hogy „az önkormányzat a 4622/100.000 tulajdoni hányadával maximálisan támogatja egy közgyűlés összehívását a jogi helyzet rendezéséhez szükséges megoldás megtalálása érdekében”.

Vagyis a labda ismét a lakók térfelén pattog. Az ötödik emeletiek pedig egyre jobban el vannak keseredve.

Folytatjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik