Gázüzemű buszokkal a szálló por ellen

A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület azt kérte a főpolgármestertől: a kiírandó budapesti buszszolgáltatási tenderben csak korszerű gázüzemű busz szerepeljen.

A szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Magyarországon a közlekedés becslések szerint mintegy háromnegyed részben járul hozzá a levegő szennyezettségéhez a legtöbb érintett városban.

Utaltak arra, hogy mivel a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket Budapesten, Tarlós István főpolgármester szerdán elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ezzel együtt arra kérte a fővárosiakat, hogy önkéntesen korlátozzák a károsanyag-kibocsátást a többi között azzal, hogy a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket ne használják, illetve hogy inkább a közösségi közlekedés eszközeit vegyék igénybe.

Az MGKKE kiemelte: a főváros utcáin közlekedő, kiöregedett BKV-buszok helyett korszerű gázüzemű buszokkal jelentősen lehetne mérsékelni a károsanyag-kibocsátást. “Példát kell venni számos európai vagy világvárosról, mint például Madrid és Delhi, ahol ilyen módon hatékonyan tudták javítani a nagyvárosok levegőjét, életterét” – írták.

Az egyesületet az alapítók azért hozták életre, hogy elősegítsék a gázüzemű járművek elterjedését – olvasható a közleményben.

Az elmúlt napokban több nagyvárosban tovább romlott a levegő minősége. Szerdáig csak Nyíregyházán rendeltek el riasztást, a tájékoztatási szint van érvényben Budapesten kívül Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán.

Címkék: szmogbusz