Pénzhiány miatt leállították a műtéteket egy kórházban

Szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végezhetik el az orvosok a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban.

Pénzhiány miatt leállították a tervezhető műtéteket a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban, szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végezhetik el az orvosok, így 150-160 beteg kezelése viszont biztosan hónapokkal halasztódik – írta a Népszabadság szombaton.

Sásdi Antal megbízott főigazgató megerősítette, hogy a kórházhoz kinevezett önkormányzati biztossal egyetértésben leállították a tervezhető beavatkozásokat szeptemberig. Az intézmény nem vállalhat további fedezetlen számlákat, és körülbelül annyi pénze van, amiből a sürgősségi, illetve a daganatos betegek műtétjeire futja őszig.

A Péterfy tavaly ősszel a kórházi konszolidációra szánt kormányzati pénzből mintegy 54 millió forintot kapott a nagy értékű protézisműtétek várólistájának 25-28 százalékos mérséklésére. Ezt a célt teljesítették, az évi szokásos 363 helyett mostanáig 468 operációt végeztek. A pénz azonban elfogyott, s bár június végéig körülbelül hatvan protézisműtétre kerülne sor, mindössze húszra van forrás. A keret erejéig még elvégzik a műtétet azokon, akiknél a közeli napokra tervezték a beavatkozást.

A kórház adóssága jelenleg mintegy 1,7 milliárd forint, ebből a lejárt számlák összege 1,1 milliárd. A Péterfy eladósodása akkor kezdődött, amikor fuzionált az Országos Baleseti Intézettel, s addigi betegellátási kvótáját negyedével csökkentették, miközben a betegforgalma jelentősen megugrott – írta a Népszabadság.