Belföld

KDNP: a szocialisták megtagadták 1956-ot

A párt szerint azzal, hogy az MSZP kivonult az alkotmányozásból, végérvényesen megtagadta a rendszerváltást és 1956-ot.

Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője azt mondta, bebizonyosodott, hogy a szocialisták még mindig nem merik vállalni 1956-ot, a szabadságharc és forradalom demokratikus örökségét. A szocialisták következetesen létükhöz, végérvényesen megtagadták a rendszerváltást és 1956-ot. Abban nincs vita ebben az országban, hogy a magyarországi rendszerváltás 1956-ra épült – mondta, hozzátéve: az új alkotmány is erre építkezik.

Rámutatott: az 1956-ban megkezdett folyamat – az 1988-as átmeneti szakasszal – most 2011-ben, az új alkotmánnyal zárul majd le. A kormánypárti politikus, aki idézett a parlamenti képviselők esküjéből is, megjegyezte: a szocialisták – és az LMP – e lépésükkel megszegték képviselői esküjüket is.

Pálffy István szerint az LMP lépése ugyanakkor nem logikus, nem is értik döntésüket. Hogy lehet úgy jövőt építeni, hogy otthagyunk csapot-papot? – tette fel a kérdést.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: nincs alkotmányozási kényszer, “kötelessége és kötelezettsége van mindannyiuknak”. Aki ez alól napi, szűk, pártpolitikai érdekek vezérelte szempontok miatt kibújik, az vagy esküszegő, önző, vagy egyszerűen rövidlátó és buta – fogalmazott. Kiemelte: szabad akaratukból, demokratikus választásokon szerzett mandátummal fogják megalkotni Magyarország új alkotmányát.

A frakciószóvivő nem látta realitását annak, hogy a két párt visszatérjen az alkotmányozási folyamatba, de – mint folytatta – ha nem is jönnek vissza, akkor is kénytelenek lesznek végignézni, hogy “igenis abból az LMP által szerkesztett és szocialisták által is megjelentetett koncepcióból, amely számos értéket tartalmaz”, be fogják emelni az alkotmányba azokat a pontokat, amelyek számukra is fontosak. A konszenzus így az MSZP-n és az LMP-n kívül fog megteremtődni – mondta.

Pálffy István az MTI kérdésére a Fidesz frakcióvezetőjének azon felvetéséről, hogy nem tartja kizártnak a népszavazást az új alaptörvénnyel kapcsolatban, azt mondta: Lázár János olyan lehetőséget vetett fel, amit nincs ok kizárni, “a Fidesz frakcióvezetőjének felvetésével lehet egyetérteni.” Hozzátette: erről külön, saját álláspontot nem alakítottak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik