Több gondot okoz a belvíz, mint a vihar

Összesen 270-szer riasztották a tűzoltókat csütörtökön. Éjjel már nem akadt sok dolguk ez ügyben.

Az éjszaka már nem okozott komolyabb gondokat az erős szél, a tűzoltók csütörtökön 250 alkalommal riasztották a vihar miatt. Ez a szám nagyságrendileg már nem változott az éjjel, a napközbeni riasztásokkal együtt körülbelül 270 helyre kellett menniük az országban a vihar okozta károk elhárítására.

A tűzoltóknak egyébként csütörtökön a belvíz adott sok feladatot a viharos időjáráson kívül és várhatóan pénteken is a belvízzel kapcsolatos munka lesz a fő – mondta a Független Hírügynökségnek pénteken reggel Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Csütörtökön a reggel érkező front erős, helyenként 100 kilométeres óránkénti sebességet is meghaladó erősségű szelet hozott. A Kab-hegyen a hazai szélerősség rekord is megdőlt: 172 kilométer per órával száguldott. Míg délelőtt leginkább a Dunántúlról, délután már a keleti országrészből érkeztek bejelentések. A viharos szél miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 7 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, de Veszprém megyében is akadtak gondok. A műszaki hibát mindkét megyében kijavították este hat órára. A tűzoltóknak legtöbbször kidőlt fák eltávolításához és vízszivattyúzáshoz kellett vonulniuk.

Csütörtökön a belvíz és a vihar, illetve a többi eset miatt körülbelül 500 alkalommal hívtak tűzoltót az országban.

Címkék: viharbelvíz