Belföld

Néhány területen jó, ha az állam tulajdonos

A magyarok 92 százaléka szerint a politika túlságosan rátelepszik a cégekre.

A magyarok 69 százaléka támogatja a meghatározó iparágakban az állami tulajdont – állapítja meg az Ernst and Young felmérése. A megkérdezettek a hadi- és energiaipart, a közlekedést és a postaszolgáltatást tartják olyan területnek, amit állami tulajdonban kell tartani.

Az állampolgárok bíznak az államban mint tulajdonosban, bár úgy vélik, az állami vállalatok hatékonysága elmarad az üzleti szféra teljesítményétől. A megkérdezett magyarok 92 százaléka gondolja úgy, hogy az állami vállalatok túlságosan függnek a politikától.

Ennél nagyobb arányt csak Indiában, Kínában, Indonéziában és Dél-Afrikában mértek. Havas István, az Ernst and Young vezérigazgatója a tanulmány elkészítését azzal indokolta, hogy a gazdasági válság miatt megingott az állampolgárok bizalma a piacgazdaságban.

“Most egy ciklus végéhez érkeztünk Magyarországon és Európában is. Az elmúlt 20 év után most feltették azt a kérdést: mit várnak az állampolgárok az államtól mint tulajdonostól, és szerintük hogyan képes az állami vállalatokat működtetni.”

A vezérigazgató közölte: ha a politika a hosszú távú nemzeti érdekeket akarja érvényesíteni az állami vállalatok működtetésében az helyes, de a rövid távú személyes érdekeket kerülni kell. Egyébként az állami vállalatoknak a versenyszféra vállalkozásaival kell versenyezniük – mondta.

A 24 országban 12 ezer fő megkérdezésével végzett felmérésből kiderült, hogy a magyarokhoz hasonlóan vélekedtek az állami tulajdon szükségességéről a franciák, a belgák és a lengyelek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik