Lemaradnak a versenyben az állami cégek

A meghatározó iparágakban az emberek 69 százaléka egyetért azzal, hogy van állami tulajdon Magyarországon, ugyanakkor az állampolgárok úgy látják az állami vállalatok hatékonysága és a minőség elmarad az üzleti szféra teljesítményétől - áll az Ernst and Young Tanácsadó Kft. felmérésében.

A cég 24 országban 12 ezer fő megkérdezésével végzett felmérést, amelyből kiderült, hogy a hadiipart, a közlekedést, az energiaellátást és a postaszolgáltatást tartják a megkérdezettek a legfontosabb iparágaknak, amit állami tulajdonban kell tartani. Hasonlóan vélekedtek erről Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban.

Az üzletág igazgató összegzése szerint az állampolgárok bíznak az államban, mint tulajdonosban, de szerintük az állami vállalatok hatékonysága és a minőség elmarad az üzleti szféra teljesítményétől.

A megkérdezett magyarok 92 százaléka gondolja úgy, hogy az állami vállalatok túlságosan függenek a politikától. Ennél nagyobb arányt csak Indiában, Kínában, Indonéziában és Dél-Afrikában mértek, de a legalacsonyabb arányszám is 80 százalék volt, mégpedig Németországban.

Havas István, az Ernst and Young vezérigazgatója a tanulmány elkészítését azzal indokolta, hogy a gazdasági válság miatt megingott az állampolgárok bizalma a piacgazdaságban. „Most egy ciklus végéhez érkeztünk Magyarországon és Európában is. Az elmúlt 20 év után most feltették azt a kérdést: mit várnak az állampolgárok az államtól mint tulajdonostól és szerintük hogyan képes az állami vállalatokat működtetni.”

Címkék: Belföld