Elfogadták a “válsághelyzet kórképét”

Az emberi jogi bizottság üléséről kivonuló szocialistákat leszámítva a többi négy párt képviselői egyhangúlag elfogadták a 2002 és 2010 közötti jogsértésekről készült részjelentést.

Lendvai Ildikó és Nyakó István szocialista képviselők a bizottság üléséről már a vite kezdetekor kivonultak, mert szerintük egyfelől a dokumentum önellentmondó. “Ha a bíróságok a vizsgált időszakban is kimondhatták a jogsértések megtörténtét, akkor a jogállam mégiscsak működött, másfelől különösen cinikus az, hogy olyan időszakban fogadják el a részjelentést, amikor hetenkénti alkotmánymódosítás vagy az Alkotmánybíróság megregulázása fenyegeti a jogállamot” – vélik.

“Kormánypárti és jobbikos honatyák ugyanakkor azért bírálták élesen a szocialistákat, mert még ma sem képesek szembe nézni tetteikkel” – nyilatkozták a szocialisták.

A részjelentést készítő jobbikos Gaudi-Nagy Tamás történelmi jelentőségűnek minősítette a dokumentum elfogadását, amely az elmúlt nyolc év “emberi jogi válsághelyzetének kor- és kórképe”. Gaudi közkegyelmet kért az ebben az időszakban politikai célzattal, törvénysértően elítéltek számára.

Címkék: Belföld